Tijdens het gala van Het Amsterdamsche Voetbal op 26 mei in Escape zal er een expositie te zien zijn van voetballers uit de Amsterdamse amateurwereld. Fotograaf Erik van Bemmel en auteur Anne Vegterlo portretteren tot aan het gala elf voetballers, een trainer en een scheidsrechter. Wie is de mens achter de voetballer? Vandaag in het vijfde deel Ronnie Weber (33), snackbarhouder en speler van Abcoude.
Tijdens het gala van Het Amsterdamsche Voetbal op maandag 26 mei in Escape zullen de portretten van alle deelnemers worden geëxposeerd. Klik hier voor meer info en kaartverkoop over Het Gala van Het Amsterdamsche Voetbal.
Fluitend staat Ron Weber (33) achter de toonbank van zijn snackbar in Abcoude. Achter hem klinkt het gesis van verse frieten in het vet. Een vrouw bestelt een kinderijsje met nootjes.
Ronnie is een harde werker. Dan kan hij lekker op vakantie en naar festivals. Vroeger had hij een krantenwijk. Op zijn vijftiende werd hij gevraagd bij de snackbar. De toenmalig snackbarhouder haalde zijn personeel graag uit de poel van krantenlopers. Die zijn over het algemeen lekker gemotiveerd.
Ook op het veld werkt hij hard. Van techniek moet hij niet zoveel hebben. Maar hij “gaat tot het gaatje” en loopt nooit “de kantjes ervan af.”
Na een aantal jaar in de horeca had hij het wel gezien. De lange avonden, de onregelmatigheid. Hij wilde wat serieuzer worden. “Ik zag meer minnen dan plussen.” Als hij erover nadenkt waren er eigenlijk altijd meer minpunten. De enige plus was de gezelligheid. Maar die was lange tijd wel erg belangrijk.
Hij werkte twee jaar als accountmanager bij KPN. Zat hele dagen op kantoor. Dat was niks voor hem.
Nu heeft hij regelmaat met wat meer afwisseling. En hij is eigen baas. Heerlijk.
Hij werkt drie dagen in de snackbar en de rest van zijn week besteedt hij aan de boekhouding, inkopen, voorbereidingen en producten uitzoeken. Belangrijk, want hij levert graag kwaliteit. Vers gesneden uitjes, goede saus en het perfecte broodje maken een lekkere hamburger. En daar komen de klanten voor terug.
Zelf let hij op wat hij eet: veel fruit en salade. Gefrituurd voedsel past niet echt bij een sportieve levensstijl. Door de week tennissen en trainen. En op zondag natuurlijk voetbal. Het is wel jammer dat hij dan na de wedstrijd niet echt kan blijven hangen. Zondag is de drukste dag. Dan moet hij ’s avonds in de zaak staan.
Ooit zou hij wel een lunchroom willen. Het is de perfecte combinatie: horeca maar met vrije avonden.
Kwart over acht. De zaak is gesloten. Een jongen parkeert zijn blauwe quad en trekt tevergeefs aan de dichte deur. Ronnie roept hem na: “Wat wil je hebben?” De jongen wil een milkshake. Dat kan nog wel.
Geboren in Kenia en woonachtig in Amsterdam speelde Erik van Bemmel (28) in het verleden voor IJsselmeervogels, Huizen en RKAVIC. Recentelijk heeft hij zijn lederen voetbalschoenen ingeruild voor een camera en komt hij nu dagelijks in aanraking met fotogenieke beelden. Zijn tweede lievelingskleur is groen. Meer zien? www.erikvanbemmel.nl.
Als kind verzamelde auteur Anne Vegterlo (24) stickers van spelers uit het Nederlands elftal. Zelf heeft ze nooit gevoetbald. Ze is criminoloog en journalist en woont in Amsterdam. Anne kan ongeveer vijf keer een bal hooghouden en weet prima wat buitenspel betekent. Ze is bereikbaar via @AnneVegterlo.
Foto’s en tekst kunnen niet zonder toestemming van fotograaf , auteur en Het Amsterdamsche Voetbal op welke wijze dan
ook worden gebruikt.
hetamsterdamschevoetbal©2014