Tijdens het gala van Het Amsterdamsche Voetbal op 26 mei in Escape zal er een expositie te zien zijn van voetballers uit de Amsterdamse amateurwereld. Fotograaf Erik van Bemmel en auteur Anne Vegterlo portretteren tot aan het gala elf voetballers, een trainer en een scheidsrechter. Wie is de mens achter de voetballer? Vandaag in het derde deel Thomas Rijsman (36), redacteur bij Studio Sport en verdediger van AFC zaterdag.
Tijdens het gala van Het Amsterdamsche Voetbal op maandag 26 mei in Escape zullen de portretten van alle deelnemers worden geëxposeerd. Klik hier voor meer info en kaartverkoop over Het Gala van Het Amsterdamsche Voetbal. In deel 3 Thomas Rijsman van AFC zaterdag en redacteur bij Studio Sport.
Voetbal kijken op zondag. Het zal je baan maar zijn. Op de sportredactie van de NOS houdt Thomas Rijsman (36) een stuk of zes televisieschermen in de gaten. ’s Avonds moet er weer een uitzending zijn.
Thomas werkt al jaren in de journalistiek. Eerst vooral schrijvend, onder meer voor Het Parool, later meer voor televisie. Inmiddels werkt hij al drie seizoenen mee aan Studio Voetbal.
Thomas heeft Belgische ouders en deed nooit afstand van zijn nationaliteit. Dat heeft nadelen, hij mag bijvoorbeeld niet stemmen. In Nederland is hij een Belg -geitenbelg volgens Jack van Gelder- en in België is hij een Nederlander. Eigenlijk is hij niks.
Een aantal jaar geleden ging hij op onderzoek naar zijn achtergrond. Hij woonde een half jaar bij een Belgische tante en speelde mee met de oude voetbalclub van zijn vader. Een Nederbelg op zoek naar zijn roots, zeg maar. Hij zou er een boek over schrijven, maar het verhaal kwam niet echt van de grond.
De zoektocht zorgde wel voor meer verbondenheid met het land. Zo raakt hij het Belgische stukje geschiedenis niet kwijt als zijn ouders er straks niet meer zijn. Terug naar de studio. De eerste wedstrijden van die dag zijn klaar. Tussendoor belt Thomas met de analisten. Even bespreken waar ze het ’s avonds over gaan hebben. Daarna begint Ajax. Die zouden wel eens kampioen kunnen worden, dus dan moet hij goed opletten.
Zelf voetbalt Thomas bij AFC. Daar ondergaat hij de problemen die elke voetballer van boven de dertig moet doorstaan: hij staat niet meer altijd in de basis. Hij zeurt er al jaren over, vraag maar aan zijn vriendin. Ach, hij weet zelf ook wel dat hij niet meer piepjong is.
Hij heeft nu wat sneller blessures. Kan gewoon niet alles meer. Heel erg is dat niet. “Ik ga door tot ik erbij neer val.” Behalve als het potsierlijk wordt. Maar dan waarschuwen zijn teamgenoten wel. Of de trainer. En waarschijnlijk stopt hij dan alsnog niet.
De fotgraaf en de auteur:
Geboren in Kenia en woonachtig in Amsterdam speelde Erik van Bemmel (28) in het verleden voor IJsselmeervogels, Huizen en RKAVIC. Recentelijk heeft hij zijn lederen voetbalschoenen ingeruild voor een camera en komt hij nu dagelijks in aanraking met fotogenieke beelden. Zijn tweede lievelingskleur is groen. Meer zien? www.erikvanbemmel.nl.
Als kind verzamelde auteur Anne Vegterlo (24) stickers van spelers uit het Nederlands elftal. Zelf heeft ze nooit gevoetbald. Ze is criminoloog en journalist en woont in Amsterdam. Anne kan ongeveer vijf keer een bal hooghouden en weet prima wat buitenspel betekent. Ze is bereikbaar via @AnneVegterlo.
Foto’s en tekst kunnen niet zonder toestemming van fotograaf , auteur en Het Amsterdamsche Voetbal op welke wijze dan ook worden gebruikt.
hetamsterdamschevoetbal©2014