Home / Algemeen / De toppers in de finaleweken: spanning blijft tot het laatste fluitsignaal

De toppers in de finaleweken: spanning blijft tot het laatste fluitsignaal

Over anderhalve is de competitie ten einde. In de periode dat de belangrijkste prijzen worden verdeeld, licht Het Amsterdamsche Voetbal wekelijks vijf belangrijke wedstrijden uit waar echt iets op het spel staat. Eer, succes of redding. Omdat voor de laatste speelronde alle kaarten nog niet geschud zijn: vijf competities waarin een zinderende apotheose aanstaande is.

Zondag 1A
Onderin ontspringen AGB en Zeeburgia de dans en zijn zij zeker van een langer verblijf in de eerste klasse. JOS/Watergraafsmeer, Legmeervogels en mogelijk zelfs Hoofddorp houden nog een kans(je) op promotie naar de Hoofdklasse. JOS heeft de eerste periodetitel gewonnen en is zeker van de nacompetitie, maar moet door een slechte reeks in de eerste ronde al aantreden. De tegenstander is nog niet bekend.

Foto: Minke Wiggerink

Dat is afhankelijk van hoe de derde periode eindigt. Legmeervogels kan voor zichzelf goede zaken doen door Hoofddorp van deze prijs af te houden. De ploeg van Michel Nok staat nu derde op de ranglijst en is afhankelijk van DEM. Als de Beverwijkers, momenteel aan kop in de periodestand, de periodetitel winnen, krijgt Legmeervogels het nacompetitieticket van Fortuna Wormerveer. Verliest DEM van de kersverse kampioen, kan AFC’34 er verrassend mee vandoor gaan.

Zaterdag 2A
Voor de tweede week op rij kan OSV een competitiegenoot richting de nacompetitie duwen. De ploeg van Ron van der Velde is veilig en krijgt Amstelveen op bezoek, dat op de twaalfde plaats staat. Die plek betekent na dit weekend nacompetitievoetbal om het vege lijf te redden. De Amstelveners hebben het niet in eigen hand om zich direct veilig te spelen.

Foto: Hans van Beek

Bij een nederlaag valt het doek definitief, met een gelijkspel schiet het elftal van Laurens ten Heuvel ook niet veel op – DVVA heeft een beter doelsaldo – en alleen na een overwinning op OSV kan er naar de concurrenten gekeken worden. DVVA (één punt meer) moet op bezoek bij AMVJ en Arsenal (twee punten voorsprong) krijgt het gedegradeerde FC Castricum op bezoek.

Zondag 2B
Het hele seizoen bungelen FC Abcoude, DCG en FC Weesp rond de gevarenzone van de zondag tweede klasse B. Zelfs op de laatste dag zijn ze alledrie nog niet veilig. Twee van de drie staan zelfs tegenover elkaar. FC Abcoude heeft de beste papieren om de nacompetitie te ontlopen wanneer DCG op bezoek komt. De Amsterdammers voelen juist de hete adem van de concurrentie in de nek hijgen.

DCG deed in de voorlaatste speelronde slechte zaken door concurrent PVCV dichterbij te laten komen. Mochten de Utrechters een goed resultaat behalen is Abcoude of DCG kind van de rekening. Een zege van PVCV zou ook slecht zijn voor FC Weesp, dat sowieso moet winnen van Hooglanderveen om bij puntverlies van de concurrentie eventueel te kunnen profiteren.

Zondag 3C
Een jaar geleden vocht Ouderkerk in de nacompetitie om zich veilig te spelen in de derde klasse. Nu is alles volledig anders. De ploeg van Lex van der Horst kan bij winst op Alliance’22 de derde periodetitel in de wacht slepen en zich opmaken voor de nacompetitie voor promotie naar de tweede klasse. ZSGOWMS en RODA’23 (mochten zij geen kampioen worden) hebben zich hier al voor geplaatst.

Foto: Jos Spitteler

Toch zal er met een schuin oog naar de topper in Bovenkerk gekeken worden. Als Ouderkerk wint, is er niks aan de hand. Tenzij SDZ met grote cijfers van RODA’23 (vier doelpunten meer dan Ouderkerk) wint. De Amsterdammers zijn druk met de voorbereidingen voor een kampioensfeest. RODA’23 zou op gelijk puntenaantal kunnen komen, maar omdat dit jaar het doelsaldo de doorslag geeft en deze ruim in het voordeel is van SDZ, komt een kampioenschap alleen in gevaar als de Bovenkerkers erin slagen met acht doelpunten verschil te winnen.

Zondag 4E
Misschien wel de meest vreemde situatie. Doordat Zwanenburg afgelopen weekend de koppositie moest overlaten aan HBC, is er een sleutelrol bij NFC komen liggen. De Amstelveners hopen nog altijd op een plek in de nacompetitie en gaan op bezoek bij de lijstaanvoerder. Een kampioensfeestje proberen te verpesten lijkt geen goed idee voor de ploeg van Ruud Visser, want dan schiet NFC zichzelf in de voet.

Foto: Hans van Dijk

De crux is dat HBC moet winnen om de derde periode in de wacht te slepen. Deze kan dan doorgaan naar NFC, dat als hoogst geëindigde ploeg zonder periodetitel op die manier kan meedoen aan de nacompetitie. Wint NFC van HBC, kan Terrasvogels (tegen MMO) de periodetitel in de wacht slepen en staat NFC met lege handen. Zwanenburg zit in de wachtkamer en houdt alleen bij winst op hekkensluiter DSK kans op het kampioenschap.

Vijf extra tips:
Excelsior Maassluis – AFC (Tweede Divisie)
Purmersteijn – Heerenveen (Hoofdklasse)
Sporting Andijk – OFC (3A)
Overbos – IJmuiden (3B)
Waterwijk – Cobu Boys (3C)

Foto boven: Hans van Beek

SALE! Ontvang 2x de seizoensgids 2022/2023 voor de prijs van 1

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)