Defensief Legmeervogels licht koploper Purmersteijn een pootje

Koploper Purmersteijn is 2017 vals gestart in de zondag eerste klasse A. Op eigen veld ging de ploeg van Martin van Ophuizen met 1-2 onderuit tegen Legmeervogels, waardoor de tweede nederlaag van het seizoen werd geleden.

Legmeervogels was nadrukkelijk naar Purmerend gekomen op Purmersteijn weinig ruimte te geven. De ploeg van Jack Honsbeek verklaarde de nul achterin heilig en stond erg defensief opgesteld. Purmersteijn kreeg daardoor weinig ruimte om in scoringspositie te komen. Constant riep Honsbeek zijn ploeg toe om zich te laten inzakken en mocht Purmersteijn het spel maken. Terwijl de gasten uit Uithoorn nog nauwelijks in het doelgebied van de thuisploeg waren gekomen, wist het via een counter in de 21ste minuut op een 0-1 voorsprong te komen. Op aangeven van Jordy de Groot liet Stefan Tichelaar doelman Tim Elmers met een strak schot kansloos.

Tot de rust kreeg Purmesretijn nog twee mogelijkheden om wat aan de score te doen. Eerst kwam Rowin Mol uit een hoekschop in scoringspositie, maar zijn kopbal scheerde langs de verkeerde kant van de staander. Kort daarna werd Robbert Jan Orij in het strafschopgebied werd aangespeeld en met een geweldige schijnbeweging zette hij een paar verdedigers op het verkeerde been. Geheel vrij voor het doel vond hij het houtwerk, waardoor de 0-1 voorsprong voor Legmeervogels halverwege op het scorebord bleef staan.

Ook na de hervatting was het een en al Purmersteijn dat de klok sloeg en Legmeervogels, dat nog meer het accent op de verdediging had gelegd, de duimschroeven aandraaide. Vele hoekschoppen volgden, maar de uitblinkende keeper Rahim Gok plukte alle hoge ballen stijlvol uit de lucht. Afstandsschoten van Ruben Adney, Alex Treuren en Stefan van Wonderen waren niet krachtig genoeg en de op de rechterflank doorgebroken Yassin el Yaakoubi zag zijn kogel op de paal uiteenspatten.

In de 77ste minuut was het na de zoveelste aanvalsgolf van Purmersteijn raak. In een overbevolkt strafschopgebied drukte Orij de bal over de lijn en kwam de thuisploeg verdiend op gelijke hoogte: 1-1. Hierna bleef Purmersteijn doordrukken en kreeg mogelijkheden om op voorsprong te komen. Uit een vrije trap leek de kopbal van Rowin Mol in het doel te verdwijnen, maar met een spectaculaire redding voorkwam Rahim Gok op de lijn onheil.

Vier minuten voor tijd kwam Legmeervogels zeer verrassend toch weer aan de leiding. Slecht wegwerken van Purmersteijn-verdediger Lester Aarsman bracht de bal terecht bij Jordy de Groot, die van dichtbij de 1-2 tegen de touwen schoot. Ook in de zes minuten blessuretijd deed Purmersteijn er alles aan om weer langszij te komen, maar alle ballen in de buurt van het Uithoornse doel werden ver weggeschoten. Zo leed Purmersteijn een uiterst onverdiende nederlaag en snoepte Legmeervogels drie belangrijke punten van de koploper af.

Trainer Jack Honsbeek was na afloop ook duidelijk in zijn commentaar. “Wij zijn hier naartoe gekomen om het accent op de verdediging te leggen, want qua voetbal komen wij veel tekort ten opzichte van een technisch goed combinerend Purmersteijn. Met het nodige geluk hebben wij vanmiddag gewonnen en onverwachts drie bonuspunten binnen gehaald. Hierdoor nemen we duidelijk afstand van de onderste regionen.”

Purmersteijn heeft nu nog zes punten voorsprong op EDO en acht punten op Hillegom (wedstrijd minder). Legmeervogels is naar de zesde plaats gestegen. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zondag eerste klasse A.

Verslag: Auwel Prins
Foto’s: José Mol