Er was heel wat om te doen. De promotie- en degradatieregelingen in het amateurvoetbal. Vandaag maakte de KNVB, drie dagen voor de start van de competitie, eindelijk de bepalingen bekend. Het is maar beter om kampioen te worden want promoveren via de nacompetitie is een hele lange weg.
Om te beginnen bij de Topklasse. Zowel op zaterdag als zondag promoveren de eerste zeven clubs naar de nieuw te vormen landelijke divisie. Die zal uit achttien clubs bestaan. Naast de veertien amateurclubs zullen vier beloftenteams de competitie aanvullen. Dat zijn de nummer twee tot en met vijf. De kampioen promoveert naar de Jupiler League. De nummers zes tot en met elf worden verdeeld over de zaterdag en zondag Topklasse.
De nummers acht tot en met veertien van de Topklasse spelen in het seizoen 2016/2017 weer in de Topklasse. Nummer vijftien speelt een nacompetitie met de negen periodekampioenen van de hoofdklasse voor vijf plaatsen in de Topklasse. Nummer zestien degradeert naar de hoofdklasse. Dit geldt zowel voor de zaterdag als de zondag.
De nummers elf en twaalf van de hoofdklasse spelen samen met de periode kampioenen van de eerste klasse om tickets voor de hoofdklasse. Op zaterdag zijn er drie tickets te verdienen. Via zes poules worden de finalisten bekend. Die strijden in een finale om drie plaatsen. Op zondag zijn er achttien teams uit de eerste klasse en zes herkansers uit de hoofdklasse. Na de eerste ronde ontstaan er twee poules van drie teams. Per poule is er een plek in de hoofdklasse te verdienen. In totaal strijden er op zondag dus 24 teams voor twee plaatsen.
De nacompetitie tussen de eerste- en tweedeklassers zal in bijna dezelfde opzet als vorig seizoen worden gespeeld. Op zaterdag strijden de periodekampioenen van 2A en 2B met de herkansers van 1A om promotie. Waar er vorig seizoen nog twee ploegen promoveerden is er nu slechts een plaats te verdelen. Na de eerste twee ronden volgt er een finale op neutraal terrein. Op zondag verandert er niets en zullen de periodekampioenen van 2A en 2B met de herkansers van 1A strijden om twee plaatsen.
Op zaterdag is met betrekking tot de nacompetitie tussen de tweede- en derdeklassers niets gewijzigd. De periodekampioenen van 3A tot en met 3D strijden met de herkansers van 2A en 2B om vier plaatsen in de tweede klasse. Op zondag wordt hetzelfde schema gehanteerd als voor de zaterdag teams. De periodekampioenen van de derde klasse A t/m D strijden met de herkansers van 2A en 2B om vier plaatsen.
Hoe de nacompetitie voor de derde- en vierdeklassers er uit gaat zien is nog niet bekend. De uitwerking van de nacompetitie zal uiterlijk 1 januari 2016 bekend worden gemaakt. De nacompetitie zal gaan tussen de herkansers uit de derde klasse A tot en met D en alle periodekampioenen van de vierde klasse. Op zaterdag zijn landelijk 49 plaatsen te verdienen en op zondag zijn dat er 54.
Ook voor de zondag nacompetitie tussen de vierde- en vijfdeklassers (op zaterdag hebben we geen vijfdeklassers meer!) is nog niet duidelijk hoe het schema er uit zal gaan zien. Duidelijk is wel dat de nummers elf en twaalf van de vierde klasse gaat strijden met de periodekampioenen van de vijfde klasse. Dit zal in een poulesysteem gaan gebeuren. Er zullen zestig poules van drie teams komen en eentje van vier. In alle poules gaan de nummers een en twee naar de vierde klasse.