Degradatie bij DETO ’typerend’ voor seizoen AFC (zaterdag)

Hoe één wedstrijd een heel seizoen kan samenvatten. Leuk voetballen, een voorsprong pakken, maar deze vervolgens uit handen gegeven en daarna zelfs met lege handen achterblijven. Voor AFC (zaterdag) ging het in de nacompetitie al direct in de eerste wedstrijd mis. DETO gaf de Amsterdammers het laatste zetje terug naar de eerste klasse: 2-1.

“Ik weet niet hoe het komt. Zo gaat het dit jaar wel vaker. Misschien hebben we dingen verkeerd aangepakt.” Mauritsio Helstone, na een uur spelen de maker van de 0-1, zocht naar een verklaring voor de degradatie. “Afgelopen woensdag hebben we ook een zware wedstrijd gehad. Ik denk dat het conditioneel gezien heeft meegespeeld. Dit was een beetje tekenend voor het seizoen.”

In de tweede helft leek alles de goede kant op te vallen voor de bezoekers. Na een gelijkwaardige eerste helft kreeg AFC, dat zonder trainer Benno Nihom (verplichtingen met Ajax Vrouwen) was afgereisd, steeds grotere kansen. Thierry van der Kooye zag zijn schot gepakt worden door doelman Anthony van Zaltbommel.

In de zestigste minuut was het raak. Helstone mocht door naar het vijandelijke doel, omspeelde Van Zaltbommel en schoot in de korte hoek de 0-1 binnen. Enkele minuten later had DETO de stand weer gelijk getrokken. Met veel geluk verdween een lob van Lesley Nahrwold in het doel van Sharique Hovenkamp (normaal AFC A2): 1-1.

Daarna kon het alle kanten opgaan. Een inzet van DETO-aanvaller Frank Smit werd ternauwernood van de doellijn gehaald. In de blessuretijd was Sutorius dicht bij een late Amsterdamse treffer, alleen kwam hij net tekort om er kracht achter te zetten. DETO koos direct voor de tegenaanval. En met succes. AFC stond niet goed en Kevin Aman maakte hier dankbaar gebruik van door de 2-1 eindstand op het scorebord te zetten.

Het Hoofdklasse-avontuur van AFC, dat slechts één jaar duurde, eindigde zodoende in het Twentse Vriezenveen. Volgend seizoen spelen de Amsterdammers, die onder leiding komen te staan van Jorg Smeets, weer in de zaterdag eerste klasse.

Kijk hier voor alle uitslagen en het programma in de nacompetitie.