Degradatie DWS doet pijn

DWS is na de 2-4 nederlaag tegen Hillegom gedegradeerd naar de vierde klas. Nog nooit speelde de voormalig landskampioen zo laag. In het seizoen 2008/2009 speelde het nog in de hoofdklasse maar vijf seizoenen later, en vier degradaties verder, speelt de club komend seizoen in de vierde klas. Het Amsterdamsche Voetbal sprak met ‘echte’ DWS-ers. “Ik zit helemaal stuk.”

Adri de Lange (32 jaar lid), Jan Hobby (69 jaar lid) en Willem de Bakker (75 jaar lid) waren vanmiddag alle drie aanwezig op sportpark Spieringhorn en zagen ‘hun’ DWS weer degraderen. De Lange kon het niet meer aanzien en vertrok bij een 1-2 achterstand. De Lange: “Ik ben maar naar huis gegaan. Ik kon er niet meer tegen”.  Hobby: “Het is droevig, jammer. Het is zo. Je kan het niet veranderen.” De Bakker: “Het doet me verdriet  maar ik zag het in december al aankomen”.

Het gaat ze aan het hart en zoals Willem de Bakker, mede oprichter van de befaamde DWS voetbalpoule, maar je raakt er van gehard. Vier keer in vijf jaar het lijkt wel of je er aan went. Mensen lopen allemaal weg. Toen we in 1963 kampioen van Nederland werden in een vol Olympisch Stadion toen kwamen ze wel maar nu…we staan met tien man langs de lijn.” Hobby, 28 jaar secretaris geweest, ziet wel de oorzaak van het verval: “Ik zou eigenlijk met een drankje en een sigaar op het ereterras achter het glas moeten zitten maar ik doe nog steeds van alles. We hebben geen kader meer. Goede spelers worden weggehaald voor een gevulde koek meer. Wij kunnen niets meer. Er staat niemand op. De vraag is wie DWS nog kan redden? Waar moeten we de sponsors vandaan halen?”

De Bakker: Er is weinig binding meer, geen nieuwe aanwas. Het gaat me echt aan het hart maar het is niet meer tegen te houden. Ik zie de toekomst dan ook somber in voor DWS. Een fusie of samenwerking zou nog het enige redmiddel zijn.”

Landkampioen in 1963 en vanaf het nieuwe seizoen actief in de vierde klasse. Het ging hard de afgelopen jaren.  Sinds het seizoen 2007/2008  volgde drie degradaties op rij. In 2010 werd een beslissing duel van DCG verloren  en daalde de club af naar de derde klas. Vorig seizoen werd de club nog achtste maar dit seizoen was er geen redden meer aan. Nog nooit speelde de club zo laag. De Bakker: “Toen we in 1972 weer als amateurclub verder gingen (De profs werden FC Amsterdam, red.) mochten we van de KNVB kiezen of we in de derde of vierde klasse wilden beginnen. Dat werd dus de derde en daar zijn we nooit uit gedegradeerd.  Eind jaren zeventig volgden twee promoties op rij zodat de club in 1979 in de eerste klas speelde. De jaren tachtig was de club een stabiele eersteklasser. In de jaren negentig speelde het voornamelijk in de tweede klas. Promotie naar de hoofdklasse (2007) was het hoogtepunt als amateurclub. Het lijkt al eeuwen geleden.

De Lange, Hobby en De Bakker bij elkaar 177 jaar lid van DWS zien het met lede ogen aan. Het doet ze pijn en verdriet maar het blijft wel hun DWS.

Voorzitter Ties Diekema was niet bereikbaar voor commentaar. Wegens ziekte was hij vanmiddag niet aanwezig.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)