Degradatie NFC onafwendbaar na nederlaag tegen Marken

Het is NFC net niet gelukt de eerste punten in een uitwedstrijd te behalen. Op Marken werd met 2-1 verloren van de plaatselijke SV. Door de nederlaag zal NFC degraderen uit de zaterdag tweede klasse A. De achterstand op een nacompetitieplek is namelijk groot en bedraagt met nog vijf wedstrijden te gaan twaalf punten.

Vooraf was trainer Patrick Lokken er niet gerust op. Door blessures en schorsingen had hij met alle moeite tien spelers op de been weten te krijgen. Mede hierdoor speelde NFC behoudend, met veel spelers achter de bal en met spits Kevin van Ommen als gevaarlijk speerpunt voorin. Deze speelwijze loonde zich. SV Marken, de laatste tijd bepaald niet in goeden doen, had moeite het spel te maken en speelde moeizaam. Toch kreeg het twee aardige kansen, die echter niet besteed waren aan spits Peter Bakker. NFC rook bloed en kwam, gedragen door de wind, via van Ommen  en Jeroen Halsema een aantal keer gevaarlijk door.

20140322_160410

Kort na het half uur scoorde NFC. Nadat eerst een goal voor hands (terecht) was afgekeurd strafte Kevin van Ommen weifelend optreden in de defensie van Marken af. Scheidsrechter Jager oordeelde dan de bal over de lijn was geweest: 0-1. Dat uitgerekend van Ommen de goal scoorde was geen toeval, hij was de beste man van het veld. Marken drong hierna wel aan, maar zonder echte overtuiging zodat de rust met 0-1 werd aangevangen.

In de tweede helft een zelfde spelbeeld. Marken drong aan, NFC verdedigde en kwam er soms gevaarlijk uit, hoewel dit door de (nu) tegenwind wel minder dreigend was. Marken was wel gevaarlijker, scoorde ook, maar die goal werd (ook terecht) afgekeurd voor buitenspel. Na een uur spelen werd de doorgebroken van Ommen onderuitgehaald door Marker Ricardo Zeeman. Rood was zijn deel, de vrije trap werd overgeschoten. Deze rode kaart bleek een keerpunt in de wedstrijd. Waar Lokken al bang voor was gebeurde: NFC ging uit de organisatie lopen en prompt scoorde Marken via René Commandeur de gelijkmaker. Toen Peter Bakker, die eerst snoeihard de lat had geraakt, na ruim 70 minuten uit de draai de 2-1 maakte dacht het thuispubliek dat het alsnog een grote score zou worden. Dat had gekund, maar het vizier bij de Markers stond niet scherp. In de laatste tien minuten speelde NFC alles of niets en dat werd bijna alles. Marken keeper Dennis Boes had twee schitterende reddingen in petto op inzetten van Van Ommen en Halsema, anders had NFC minimaal een gelijkspel in de wacht gesleept. Zo ver kwam het niet, want na een minuut blessuretijd floot scheidsrechter Jager af.

Na afloop was trainer Lokken teleurgesteld. “Er had meer in gezeten, dat was ook zeker verdiend geweest. Ik had ook liever gezien dat die rode kaart niet gevallen was. Wij scoorden de 0-2 niet en het bleek het keerpunt in de wedstrijd. We moeten roeien met de riemen die we hebben en proberen er nog een leuk slot van de competitie van te maken. Zeker thuis kunnen we nog wel wat punten bijeen sprokkelen.”