Degradatieregeling aangepast: alleen hekkensluiter degradeert rechtstreeks

Na het aanpassen van de kalender heeft de KNVB ook de degradatieregeling in het amateurvoetbal veranderd. Vanaf dit seizoen degradeert alleen de nummer laatst van elke afdeling rechtstreeks. Dit geldt sowieso voor de eerste en tweede klasse, de lagere afdelingen volgen later pas.

De grote winnaar van deze wijziging is de nummer elf van de competitie. In het verleden moest die in de nacompetitie het vege lijf redden, nu zijn zij veilig. De nummers twaalf en dertien gaan de nacompetitie in en de nummer laatst degradeert als enige direct. Omdat de competitie langer doorgaat, tot 27/28 mei, blijft er minder tijd over voor de nacompetitie. Die moet uiterlijk half juni afgelopen zijn.

Het promoveren via de nacompetitie wordt een lastiger verhaal. De kampioenen gaan automatisch een klasse omhoog en zes periodekampioenen strijden samen met de herkansers voor slechts één plek op een hoger niveau.

Voor clubs in de Tweede, Derde Divisie en Hoofdklasse verandert er niets. Daar gaan de nummer vijftien en zestien er direct uit en krijgen nummers dertien en veertien een herkansing in de nacompetitie. In de Hoofdklasse zaterdag zijn dan, samen met de periodekampioen uit de eerste klasse, drie plekken te vergeven, in de Hoofdklasse zondag slechts twee.

In een later stadium komt de KNVB ook met de promotie/degradatieregeling voor de derde klasse en lager. Alle informatie over de zaterdag en zondag is te zien op de website van de voetbalbond.

Foto: Minke Wiggerink

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)