Derde doelpuntloze duel op rij voor Ajax

Op deze mooie herfstdag bracht Ajax zaterdag een bezoek aan het lastig te bespelen Huizen. Van de eerdere negen bezoeken aan Huizen, won Ajax slechts twee keer. In verdedigend opzicht was het wederom sleutelen aan de opstelling, gezien de blessures van Serghino Sanches en de schorsing van Dico Koppers. Luuk Slegt mocht net als vorige week zijn opwachting maken, met naast hem Xamm Flemming.

Vanaf het beginsignaal gebeurde er genoeg, al was het meeste gevaar wel van Huizen. Al in de negende minuut moest Virgil Deen en messcherpe voorzet onschadelijk maken van Hidde van der Veldt, anders lag de weg zeker vrij voor de 1-0. Het was in de openingsfase de thuisclub die enthousiast aanviel en soms met prima voetbal de vrije man wist te vinden. Ajax hield zijn organisatie uitstekend op orde, maar moest toch toezien hoe in de veertiende minuut Joshua Lo-Asioe vrij opdook voor doelman Deen. Zijn kopbal ging vervolgens via de onderkant van de lat het veld weer in, waar Van der Veldt in de rebound bijna niet kon missen. Tot grote verbazing van het publiek ging zijn kopbal over. Ajax moest dus scherp blijven, met name Frank van den Bosch bleef een handenbinder voor de Amsterdammers.

Ondanks eerdere waarschuwingen kwam Ajax in de achttiende minuut goed weg, toen Jeroen Lamme zijn kopbal niet de juiste richting mee kon geven. Ajax solliciteerde in de eerste twintig minuten naar een achterstand, maar bleef overeind. Naarmate de eerste helft vorderde konden de Amsterdammers zelf ook wat meer aan aanvallen gaan denken. Dat resulteerde in een paar goede aanvallen via onder andere Lesly de Sa en de ijverige Keina Yamaguchi. Het resulteerde onder andere in een gevaarlijke kopbal van Atilla Yildirim en een aantal schietkansen. Ze troffen echter geen doel, waardoor het bij rust nog 0-0 stond.

Na de pauze lag het initiatief iets meer aan de kant van de Amsterdamse formatie en bepaalde Ajax steeds meer het wedstrijdbeeld. Met een uur op de klok kreeg Huizen echter een vrije trap op een gevaarlijke plek, de rand van de zestien. Theo Visser zag zijn poging in de muur verdwijnen. Ondertussen bracht Ajax verse aanvallende krachten door Rydell Poepon en Kaj de Jong in het veld te brengen voor Yildirim en De Sa. Met name De Jong bracht dreiging in het Amsterdamse spel, maar grote kansen bleven uit.

Het levendige duel kreeg in de 78e minuut een vervelende wending, nadat Akram Chentouf op het middenveld de bal verspeelde. Joshua Lo-Asioe werd diep gestuurd en had vrij baan richting de goal van Deen. Hij verkleinde zijn doel goed, waardoor Lo-Asioe meteen moest schieten. De bal ging naast, maar Deen bleef in het kunstgras haken en leek door zijn enkel te gaan. Met de brancard moest de goalie van het veld worden gedragen. Omdat Ruben Zandwijken bij de Zaterdag 2 keepte, was Axel Weitz zijn vervanger.

Ajax leek even van slag te zijn maar herpakte zich uitstekend. Het kreeg via De Jong zelfs nog een grote mogelijkheid, maar via doelman Hensen en de pal verdween zijn inzet buiten het veld. In de laatste minuut leek Ajax zelfs geholpen te worden door een misverstand bij Huizen achterin, maar de thuisploeg had geluk en zag de bal net over het doel stuiteren. Ook Poepon was nog dicht bij de 0-1, toen hij bij een corner de bal in een keer op de pantoffel nam. Tot opluchting van de groengelen explodeerde het schot net naast het doel van Huizen. Ook de thuisploeg kreeg nog een laatste kans om de scoren. Een vrije trap op de rand van het strafschopgebied werd door Visser om de muur heen gekruld, maar Weitz verwerkte de bal met een goede reflex tot corner. Die leverde niets op, waardoor Ajax net als de twee eerdere duels met 0-0 eindigde.

Volgens week krijgt het bezoek van Eemdijk en mag Ajax proberen om de doelpuntendroogte van inmiddels 303 minuten te doorbreken. Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Vierde Divisie Zaterdag B

Tekst: Marcel Wagenmakers

Archieffoto: Rob van Vliet