De Dijk wint eerste derby van AFC en bereikt hoofdtoernooi

De Dijk heeft de eerste van de drie derby’s van het seizoen gewonnen van AFC. In de tweede ronde van het kwalificatie toernooi van de KNVB beker won De Dijk met 0-2 door doelpunten van Harry Zwarthoed en Loukili. AFC eindigde het duel met tien man na een tweede gele kaart voor Sam Nijpels.

De verwachtingen waren hooggespannen vooraf, maar heel aantrekkelijk werd het nooit. Het was duidelijk te zien dat beide teams nog zoekende waren naar de juiste samenstelling en het speltype dat ze  dit seizoen willen spelen. Spits Jack Tuyp kreeg namens De Dijk twee levensgrote kansen in de openingsafase van de wedstrijd. Eerst kon hij niet profiteren van fouten van Tom van den Brink en Magid Jansen (schot net naast) en in de twintigste minuut speelde hij zich goed vrij na een pass van Robert Verschraagen, maar zag hij doelman Joey Potveer reddend optreden.

Foto Mario Wormhoudt | Tom van den brink vecht om de bal met Kevin Westmaas

De eerste echt kans voor AFC kwam na een half uur spelen. Een geblokt schot van Eelke de Graaf leverde een hoekschop waarna Tom van den Brink ineens oog-in-oog stond met Jeroen Verhoeven. De doelman kwam als winnaar uit de strijd. In de laatste tien minuten van het eerste bedrijf schoot Zwarthoed bijna in eigen doel namens De Dijk en kon Van den Brink niet profiteren na een fout van Raymond Baten. Wederom stond Verhoeven een treffer in de weg.

Foto Mario Wormhoudt | Nabil el Gourari zoekt het duel op met Sam Nijpels

Na rust bleven de kansen in eerste instantie achterwege. Zaimi kreeg in die fase de grootste kans namens AFC, maar Verhoeven stond wederom een treffer in de weg. Na twintig minuten naam De Dijk het heft weer in handen. Invaller Chakib Tayeb schoot met een volley hoog over en Nabil el Gourari zag Potveer een treffer in de weg staan.

Het breekpunt kwam een kwartier voor tijd toen Sam Nijpels (te hoog been) zijn tweede gele kaart van de wedstrijd kreeg. Het middenveld weer door beide ploegen veelvuldig overgeslagen en zo ontstonden er kansen aan beide kanten. Loukili en Verschraagen scoorden niet, maar in de 86ste minuut was het toch raak. Ahahaoui gaf goed voor en Zwarthoed schoot bij de eerste paal binnen. Het verzet van AFC was gebroken. Op aangeven van Tayeb zorgde Loukili nog voor de 0-2.

Foto Mario Wormhoudt | Potveer kan het schot van Tayeb nog here, maar Loukili scoort in de rebound de 0-2

De Dijk plaats zich daarmee voor het derde achtereenvolgende jaar voor het hoofdtoernooi. Na uitschakeling tegen Fortuna Sittard en Vitesse hoopt trainer Jochem Twisker weer op een mooie betaaldvoetbal organisatie. De loting is aanstaande zaterdag.

Klik hier voor alle uitslagen uit het bekertoernooi. Morgen (maandag) een uitgebreide samenvatting en reacties van onze wedstrijd van de week.