Floris Dokkum leidt AFC met drie treffers langs EDO

Koploper AFC heeft in de zaterdag tweede klasse A een overtuigende overwinning geboekt op EDO. Op bezoek in Haarlem werd het 1-3 voor de Amsterdammers. Floris Dokkum was met drie goals de grote man in de ploeg van Benno Nihom.

AFC begon uitstekend aan de wedstrijd tegen de nummer drie. De ploeg kwam na vijf minuten op voorsprong nadat Floris Dokkum buiten de zestien werd neergelegd en de vrije trap op knappe wijze zelf binnen schoot. Drie minuten later was het weer Dokkum die een goede aanval opzette. Hij legde goed terug Brendan Nak maar diens schuiver over de grond werd gepakt door EDO-doelman Maurice Langstraat.

EDO - AFC3

Na ruim een kwartier spelen kwam EDO uit het niets op gelijke hoogte. De mee opgekomen rechtsback Wim van Zalinge schoot een terug gelegde bal stijf in de kruising. Even later was het Van Zalinge die opnieuw gevaarlijk opkwam. Ditmaal leverde hij een goede voorzet af op Jasper Ketting die in de handen kopte van Jort Berghuis. Vervolgens was AFC twee keer dichtbij een nieuwe voorsprong, maar Faeber kopte naast en een vrije trap van Dokkum werd deze keer wel goed gepakt door Langstraat. Aan de andere kant was Berghuis scherp bij een vrije trap van de thuisploeg en kon hij de bal voor de voeten van Ketting weg plukken.

EDO - AFC5

Na rust kwamen de Amsterdammers opnieuw sterk uit de startblokken en ging de formatie van Nihom op zoek naar de voorsprong. Deze kwam er na ruim vijftig minuten voetballen. Michael Malmberg gaf een uitstekende strakke voorzet vanaf links en Dokkum was attent om de 1-2 hard tegen de touwen te schieten.

EDO - AFC6

AFC controleerde na de tweede goal van Dokkum de wedstrijd en had de hele wedstrijd door veel meer balbezit van de thuisploeg. Een kwartier na zijn tweede treffer liet Dokkum zijn klasse op schitterende wijze nog eens zien. Hij speelde zichzelf goed vrij en liet van een meter of twintig Langstraat met een fantastische stift kansloos. Vijf minuten na de goal had EDO de spanning terug in de wedstrijd kunnen brengen. Joost Kuhlmann brak met een goede actie door op links maar zijn schot richting de verre hoek werd goed gepakt door Berghuis.

EDO - AFC7

AFC kwam in het restant van de wedstrijd niet meer in de problemen. De ploeg stond goed georganiseerd en gaf EDO geen kans om terug in de wedstrijd te komen. Het kreeg nog een aantal goede counterkansen om de voorsprong verder te vergroten maar er werd slordig met deze kansen omgesprongen. Michael Malmberg had wellicht nog recht op een strafschop toen hij binnen de zestien werd gevloerd. EDO kreeg nog één mogelijkheid via doelpuntenmaker van Zalinge. Zijn afstandsschot ging echter over.

Concurrent AMVJ won op eigen veld van Marken en zodoende blijven AFC en AMVJ gedeeld aan kop in de zaterdag tweede klasse A. Over twee weken staat de topper tussen beide ploegen op het programma in Amsterdam-Zuid. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma.

Verslag: Joey Schoo