Dominant AFC vergeet te scoren en verliest van Achilles’29

AFC is de Tweede Divisie begonnen met een 0-3 nederlaag tegen Achilles’29. Een enorme domper voor de ploeg van Ton du Chatinier, dat zeventig minuten lang de bovenliggende partij was. Scoren was het grote euvel, want kansen kregen de Amsterdammers genoeg.

Dat er uiteindelijk 0-3 op het scorebord stond was te veel van het goede. De laatste twee treffers van Niek Versteegen en Gyon Philips vielen in de 90ste en 92ste minuut. Zelfs een 1-0 nederlaag was niet de juiste afspiegeling van het duel geweest. AFC domineerde het eerste uur, al moest het af en toe ook wel een kans van Achilles’29 toe staan, maar verzuimde meerdere malen de score te openen.

Foto Tom Poederbach | Doelman Timo Plattel staat een treffer van Eelke de Graaf in de weg

Al in de negende minuut kopte Jonathan Richard, geheel vrijstaand, een kopbal van Derre Kwee net naast. Nog geen vijf minuten later stuurde Kwee Johan Kulhan de diepte in. De aanvallende middenvelder, die de voorkeur kreeg boven Melvin Grootfaam, rukte op tot in het vijfmetergebied, maar verzuimde vervolgens doelman Timo Plattel te passeren. Ook de kans in de rebound voor Tom van den Brink was niet aan AFC besteed.

Foto Tom Poederbach | Tom van den Brink in duel met Derwin Martina

Achilles kwam amper voor het doel van Joey Potveer. Het enige gevaarlijke moment was een schot (van ruim twintig meter) van Boy van de Beek op de paal en een kans voor Niels Wouters na een foute inschatting van Magid Jansen. AFC domineerde, maar faalde in de afronding. Ook het meerdere malen buitenspel staan van De Graaf en Van den Brink hielpen goede mogelijkheden om zeep. Toch had voor rust nog het verschil gemaakt kunnen worden. De Graaf kopte in kansrijke positie in de handen van Plattel en vlak voor het rustsignaal tikte diezelfde Plattel een kopbal van De Graaf tegen de paal.

Foto Tom Poederbach | Jonathan Richard

Na rust was AFC iets minder dominant, maar kreeg het toch voldoende kansen om het verschil te maken. Nadat Versteegen eerst nog zijn inzet gestopt zag worden door Potveer kreeg Kulhan de grootste kans van de wedstrijd. Hij ging tien minuten na rust alleen op Plattel af en hoefde van dichtbij alleen nog maar binnen te schieten. In plaats daarvan besloot hij de bal op vijf meter van de goal af te leggen op Van den Brink, maar daarbij zag hij Zeeman over het hoofd en ging een enorme kans verloren.

Doelman Plattel groeide langzamerhand uit tot uitblinker nadat hij ook een kopbal van Thomas van den Houten uit zijn doel tikte. AFC dat op jacht bleef gaan naar een verdiende voorsprong kwam uiteindelijk bedrogen uit toen een weggekopte bal van Jansen voor de voeten van Versteegen terecht kwam. Die aarzelde niet en schoot in de 69ste minuut de 0-1 binnen.

Foto Tom Poederbach | Eelke de Graaf kreeg voldoende kansen om te scoren

Met het inbrengen van twee extra aanvallers (Jesse en Esayas) probeerde Du Chatinier het tij nog te keren, maar kansen kregen de Amsterdammers niet meer. Achilles counterde er lustig op los en scoorde nog twee maal via Versteegen en Philips.

Maandag een samenvatting en reacties van het duel tussen AFC en Achilles’29. Klik hier voor de uitslagen, stand en het programma van de Tweede Divisie.