Douglas held van Ouderkerk in bekerstunt op EDO

Zondag derdeklasser Ouderkerk heeft voor een verrassing gezorgd door in de beker te stunten tegen Hoofdklasser EDO. De manier waarop maakte de stunt nog mooier: een vroeg doelpunt, rode kaart, zelfs een speler op doel en de uiteindelijke strafschoppenreeks (na een 1-1 gelijkspel) winnen. De ploeg van Don Guezen had dit vooral te danken aan de uitmuntende Desley Douglas.

Beter had de bekerwedstrijd niet kunnen beginnen voor de thuisploeg. Niet eens op volle oorlogssterkte kwamen de Ouderkerkers al vroeg op een verrassende voorsprong tegen EDO. Een voorzet van Dennis Dielemans werd niet goed weggewerkt en kwam voor de voeten van Desley Douglas, die zijn schot na dertig seconden laag in de korte hoek binnen zag vallen: 0-1.

Ouderkerk - EDO

Lang kon Ouderkerk niet van deze goede start genieten, want na negen minuten werd Mark Vermeij (overigens vierde doelman) met een rode kaart weggestuurd wegens het neerhalen van de doorgebroken Terrence Groothusen. Aanvoerder Douglas besloot het keeperstenue aan te trekken, ook omdat een reservedoelman ontbrak, en zag tot zijn geluk de toegekende vrije trap hoog over het doel gaan.

Het was typerend voor de wedstrijd van een tegenvallend EDO. De keren dat de Haarlemmers in de buurt van het doel kwamen, was de ploeg onzorgvuldig in de afronding. Doelman Douglas werd in de eerste helft slechts twee keer getest, maar wist zijn doel schoon te houden. Ouderkerk hield met een man minder knap stand en kon met een verdiende voorsprong de kleedkamers opzoeken.

In de tweede helft besloot EDO meer naar voren te drukken, alleen eindigde een schot van Naoufal Haddadi op de paal en was Douglas alert op pogingen van Daan Siegerist en Siebe Hoenderdos. Tien minuten na de rust werd hij wel geklopt. Een kopbal van Rick Balaydin eindigde op de paal en in de rebound was Haddadi van dichtbij wel trefzeker: 1-1. Vlak na die gelijkmaker hoorde Ouderkerk een strafschop te krijgen vanwege een handsbal van Haddadi, maar werd dat weggewuifd.

Ouderkerk was vooral beperkt tot verdedigen en probeerde er met lange ballen enkele keren uit te komen. Dit leverde slechts een paar halve kansen op, al was EDO ook niet veel beter. Het klassenverschil was bij lange na niet te zien. Ouderkerk hield knap stand, doelman Douglas hoefde slechts enkele keren in actie te komen en Ouderkerk mocht zelfs van geluk spreken dat het met tien man op het veld kon staan. Een harde charge van Gido Andriessen op Romario Aroma werd slechts met een gele kaart bestraft. Het veranderde niets aan de 1-1 eindstand op het scorebord.

Daarmee kwam de beslissing van de wedstrijd op strafschoppen aan. Ook hierin bleek EDO veel te laconiek tegen de invaldoelman die verraste door drie strafschoppen te pakken. Zo had Douglas het grootste aandeel in de bekerstunt van Ouderkerk op de Hoofdklasser. “Geweldig, maar laat mij volgende week maar weer op het middenveld staan”, grapte de man of the match.

“Dit is toch hartstikke mooi”, glunderde trainer Don Guezen na afloop. “We speeelden met de bezieling die ik vorige week (2-1 nederlaag bij Hercules Zaandam, red.) juist miste. Misschien was het onderschatting van EDO, maar wij hebben erg goed gevoetbald. En ook dankzij een uitblinkende Desley. Voor de volgende ronde hopen we op een thuiswedstrijd tegen net zo’n mooie tegenstander. Deze ploeg kan heel ver komen.”