Dramatisch verlies RKDES tegen Arsenal

Twee keer leek het er zondagmiddag op dat RKDES tijdens de competitiestart in 3C drie punten zou binnenhalen tegen het sterke Arsenal. De Amsterdammers werden in de eerste- en tweede helft op achterstand gezet. Een gemiste strafschop, een opleving bij Arsenal en paniekerig voetbal zorgden uiteindelijk voor een teleurstellende 3-4 nederlaag voor RKDES.

RKDES begon sterk en kreeg snel loon naar werken. Sven Boelsma, die achterin de positie heeft ingenomen van de vertrokken Mark Schut (Zwanenburg), kopte na 20 minuten loeihard en prachtig raak uit een hoekschop van Daryl Haime. Raymond Baars vergrootte de marge nog geen twee minuten later. Aangespeeld door het midden stond de 20-jarige aanvaller, die vorig seizoen aan het begin van het seizoen uit de A-selectie verdween, opeens oog in oog met doelman Albert de Visser. Zonder problemen passeerde Baars de goalie. 2-0. Een terechte afspiegeling van de wedstrijd. Althans op dat moment.

Je hoefde geen groot voetbalkenner te zijn om in te schatten dat Arsenal veel beter kon dan het tot dusver had laten zien. Er zit heel veel voetbal in de ploeg van trainer Imro Wielkens, die zijn selectie dit seizoen versterkt zag worden met een aantal nieuwe waardevolle spelers. Even aanzetten, even de bal wat sneller rond laten gaan en je wist dat RKDES het ondanks de voorsprong nog moeilijk zou krijgen. Wat prompt gebeurde. Vijf minuten voor rust de aansluitingstreffer. Remco Ultee werd met een messcherpe steekpass weggestuurd, los van de RKDES-defensie knalde de aanvaller van Arsenal simpel langs doelman Jeremaih Veldman. De goalie gooide even later zijn lichaam in de baan van een schot, de 2-2 kwam een minuut daarna toch. Een aanvallende fout van Utlee wuifde leidsman Van der Geest onterecht weg, de voorzet werkte Abdelhakim Eladel in tweede instantie binnen.

Op slag van rust kreeg Van Maris een uitgelezen mogelijkheid zijn ploeg alsnog met een voorsprong aan de thee te laten nippen. Veel te zacht en te onnauwkeurig schoot de schaduwspits echter vanaf de penaltystip, na een overtreding op Haime, de bal op doel. De Visser raapte het leer als het ware een pupillentrap simpeltjes op. Een onbegrijpelijk zwakke inzet van Van Maris die bekend staat als strafschopspecialist.

Tien minuten was de tweede helft oud of de thuisformatie nam voor de tweede maal de leiding. Uit een vrije trap vanaf rechts, half hoog geschoten met het linkerbeen van Haime, vloog het speeltuig met een mooie curve langs alles en iedereen in de touwen. De puf en inspiratie leek er na de 3-2 een beetje uit bij Arsenal. De Amsterdammers leken niet meer de spirit te kunnen opbrengen het tij nog te doen keren. Gezichtsbedrog dus. Aangespoord door de felle Wielkens vochten de bezoekers zich wederom terug in de wedstrijd. Ook geholpen door RKDES dat te snel in paniek raakte door het lange slotoffensief van de opponent. Uit twee totaal onoverzichtelijke situaties voor het doel van Veldman wist Arsenal via Eladel en Gideon Diddens in de slotminuten de stand om te buigen naar 3-4.