JOS - DEM gestaakt

Duel JOS gestaakt in de rust

Het duel tussen JOS en DEM in de derde divisie is woensdagavond gestaakt na 45 minuten. De KNVB assistent scheidsrechter werd, volgens zijn eigen waarneming, in woord en gebaar door een enkeling onheus bejegend. In de rustpauze werd – na rijp beraad tussen het arbitrale trio en het volgen van protocol – besloten de wedstrijd definitief te staken. De tussenstand was op dat moment 0-0. Wat de gevolgen zijn voor de thuisclub en wanneer de wedstrijd wordt over- of uitgespeeld zal de komende dagen blijken.

In een verder weinig bijzondere noch verheffende eerste helft zag het publiek een flets JOS en DEM. Beiden kwamen moeizaam op gang. Het veldspel lag in verhouding tot elkaar, de betere kansen waren – vooral in het eerste kwartier – voor JOS. Reggie Schaap, Tim Plemper en Richie Owusu-ansah mochten het zichzelf lichtelijk aanrekenen dat JOS niet op het scorebord stond.

Bas Schol kreeg op wat terugspeelballen na, niet zo heel veel te doen. DEM viel vooral aan over hun eigen rechterkant, waar de ter elfder ure ingevallen Benjamin Boersma kranig overeind bleef bij JOS. Met Sam Nijpels coachend in de rug is het natuurlijk een stukje geruststellender verdedigen.

Het was DEM-speler Nigel Daniels die na 25 minuten Schol tot de eerste echte redding aanzette. Ook de corner die daarop volgde moest doelman Schol handelend optreden. Vervolgens werd het duel even kort onderbroken. Dit was op advies van de assistent scheidsrechter, die aangaf dat een enkeling in het publiek zich niet wist te gedragen volgens de normen en waarden die rondom een voetbalveld horen. De toegesnelde steward maande enkele toeschouwers tot rust en fatsoenlijk gedrag.

JOS dringt weer aan voor rust, maar de aangeboden mogelijkheden worden soms onvoldoende op waarde geschat. Swen Verswijveren, één van de drie broers die in de basis mocht starten bij DEM, wist ternauwernood te redden op schoten uit de eerste en tweede lijn. Owusu-ansah was vervolgens heel dicht bij de openingstreffer, uit een rebound situatie. Ook DEM liet zich wat meer zien, maar dat was te weinig verontrustend voor Schol. Inmiddels regende het al pijpenstelen op Driebrug. Na drie kwartier voetbal en wat blessuretijd, mochten de 22 op het veld de droge kleedkamer opzoeken.

Schaap lijkt de 1-0 te gaan scoren.

Na een heel lang oponthoud kwam even na 21.35 uur de mededeling dat het klaar was. De definitieve staking door arbiter Alwin Steeg kwam echter niet geheel meer uit de lucht vallen op dat moment. De aangeslagen assistent scheidsrechter kon niet meer verder, zo was de verklaring voor het staken. Een vervanger was niet beschikbaar. Steeg moest die vervelende boodschap, dat er niet meer aan de 2e helft werd begonnen, aan beide teams melden. Er heerste direct na de onverwachte afloop veel onbegrip onder bijna alle betrokkenen. De wedstrijd kende immers een sportief karakter. Heel veel aan de hand rondom het veld leek er toch niet?

Er was vooraf al eensgezindheid dat een woensdagavond wedstrijd in de 3e divisie geen goed plan is, überhaupt. Recent nog moest JOS afreizen naar Haaksbergen op een doordeweekse werkdag. Als het dan een keer tegenzit, zoals vanavond bij (gelukkig!) een regionale wedstrijd, is er blijkbaar geen plan B bedacht door de KNVB. De gemeente Amsterdam ‘draait’ bijvoorbeeld om 22.30 de lampen automatisch uit. Wedstrijd of geen wedstrijd, een onverwachte uitloop betekent gelijk een groot praktisch probleem. Het gebrek aan rust en herstel voor spelers werkt blessures in de hand, vooral als je soms wel honderden kilometers moet reizen.

Al met al was het in ieder geval een verloren voetbalavond voor spelers en publiek. Wordt vervolgd.