DVVA speelt schroom van zich af: “Ik weet welk niveau wij kunnen halen”

Eerlijk gezegd had DVVA-trainer Jeroen Smakman de eerste competitiezege in de tweede klasse A hard nodig. Zes wedstrijden werden achter elkaar verloren, totdat zaterdag de ommekeer kwam met de zesklapper in Amstelveen. “Ik had verwacht dat we eerder terug op ons niveau zouden zijn.”

Er was zeker sprake van enige opluchting bij de Amsterdammers. “Ik had de overwinning zelf heel hard nodig”, moet Smakman bekennen. “De baan van voetbaltrainer is geweldig, maar veel wedstrijden verliezen is niet leuk. De groep staat er hetzelfde in. Het plezier wordt altijd mede bepaald door de resultaten. Bovendien stralen diezelfde resultaten van het eerste elftal af op de vereniging. Wanneer je wint, is iedereen heel blij en leeft het ook echt. Nu het iets minder gaat, komen er zelfs kritische vragen.”

Wanneer de kritische vraag over de oorzaak komt, na de bekeruitschakeling en nederlagen tegen OSV, Blauw Wit Beursbengels en Jong Holland, heeft de oefenmeester zijn antwoord vrij snel klaar. “Ik denk dat de slechte voorbereiding daar wel een onderdeel van is. Daar zijn wij zelf debet aan. We hebben te weinig in een vaste samenstelling kunnen spelen, veel spelers afwezig in de voorbereiding en met een selectie van 42 man hadden we soms zelfs moeite om één team op de been te brengen. Dat werd soms wel heel erg veel. Ik had verwacht dat we eerder terug op ons niveau zouden zijn. We brengen onszelf in de hoek waar de klappen vallen.”

En dat terwijl de selectie nagenoeg hetzelfde bleef en die groep vorig seizoen de jaargang afsloot met een fraaie serie van tien zeges in de laatste twaalf wedstrijden. “Als alles klopt, kunnen wij een goed niveau halen, maar wanneer het niet loopt hebben wij niets om op terug te vallen”, verklaart Smakman. “We kunnen nog altijd heel wisselvallig zijn en niet leunen op jongens die in hun eentje het verschil kunnen maken. We moeten met elkaar werken en dan hebben wij een bovengemiddeld team. Maar we kunnen het niet op halve kracht.”

Tegen Amstelveen speelden de Amsterdammers alle schroom van zich af. Smakman was zeer content over de 6-1 overwinning op de titelkandidaat. “Over hoe de jongens ermee omgaan na zo’n slechte reeks en dat we heel goed gevoetbald hebben. Amstelveen was minder een collectief.” Het geeft bovendien vertrouwen voor de komende weken, waarin DVVA moet bewijzen dit niveau door te kunnen trekken. “Wanneer wij dezelfde drive, discipline en mindset kunnen opbrengen, weet ik welk niveau wij kunnen halen.”

Foto’s Hans van Beek

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)