DWS-voorzitter verwacht goede afloop kort geding: “Wij werken overal aan mee”

DWS had het in eerste instantie niet gewild, maar voelde zich gedwongen een kort geding aan te spannen tegen de gemeente Amsterdam na de mededeling dat het veld 2 op Sportpark Spieringhorn wordt omgetoverd tot hockeyveld. In de rechtbank van Amsterdam stonden beide partijen tegenover elkaar.

De gemeente heeft de huurovereenkomst met de club opgezegd omdat DWS sinds januari 2016 – het moment dat Richard Smith aantrad als nieuwe voorzitter van DWS – niet aan de betalingsverplichting van een schuld voldoet, zegt hun advocaat. “Als daar niet aan wordt voldaan, is het gevolg dat er geen nieuwe huurovereenkomst wordt aangegaan. De gemeente heeft vervolgens aangegeven open te staan voor een nieuwe overeenkomst, maar dan wel op een andere manier.”

De naburige hockeyvereniging AMHC Westerpark heeft volgens de gemeente meer capaciteit nodig, waarna de gemeente begin februari zelf besloot het veld 2 van DWS om te toveren tot hockeyveld. DWS kreeg de mededeling schriftelijk en kon hier weinig tegenin brengen. “Elk jaar herzien wij de overeenkomst voor flexibiliteit op het sportpark. De hockeyvereniging AMHC Westerpark heeft het veld nodig. En wij proberen ook met DWS mee te denken.”

Daar is volgens advocaat Jansen van DWS weinig van waar. “De gemeente heeft er juist voor gezorgd dat DWS in de problemen is gekomen. Na jaren facturen achter gehouden te hebben, werd opeens 80.000 euro gefactureerd. Waarvoor precies? Dat is nog steeds niet bekend. DWS betaalt niet omdat ze een onderzoek willen naar hoe de schuld is bepaald.”

Daarnaast werden verschillende voorstellen van DWS voor een andere oplossing op het sportpark van de hand gewezen. “De club blijft proberen mee te denken met de gemeente, maar al deze gesprekken werden telkens afgewezen. Daardoor voelt DWS zich gedwongen om, eigenlijk onnodig, dit proces te starten.”

DWS-voorzitter Smith vult aan: “Natuurlijk is dit niet wat wij wilden, maar er was geen andere optie meer. Het is onbegrijpelijk dat andere partijen, zelfs een sportvereniging, niet willen samenwerken. Alles moet geheim en besloten, dat begrijp ik niet. Bij ons is alles transparant en wij proberen al vanaf het begin van deze discussie een goede oplossing te vinden. Er zijn genoeg alternatieven, maar daar wordt niet naar gekeken. Een combiveld bijvoorbeeld? Geen enkel probleem.”

Over een week, donderdag 18 augustus, doet de rechtbank van Amsterdam uitspraak in het kort geding. “Wij willen graag meehelpen en meedenken, maar dan moet er wel te praten zijn. Ik hoop dat de rechter ook zo verstandig is dat ze dat inziet voor een bodemprocedure. DWS werkt in ieder geval overal aan mee.”

Foto boven: Mario Wormhoudt

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)