DWV heeft weer wat lucht

Voor DWV is een cruciale periode aangebroken. De eersteklasser uit Amsterdam-Noord begon vandaag aan een reeks waarin het de degens kruist met al hun directe concurrenten in de strijd tegen degradatie. Vanmiddag werd de eerste concurrent verslagen: Stormvogels werd met 3-2 geklopt.

Op de zege viel weinig af te dingen, al was er een donderspeech van trainer Kees Guijt voor nodig. De coach van DWV miste in de eerste helft ‘de vlam’ in het spel van de Amsterdammers en daar viel wat voor te zeggen. Hoewel in het eerste bedrijf de bal bijna de hele tijd op de Stormvogels-helft was te vinden wist DWV niet gevaarlijk te worden. De grootste kansen waren zelfs voor de bezoekers uit Velsen maar DWV-doelman Jordy Heimens voorkwam in de eerste 45 minuten een voorsprong voor Stormvogels. Een 0-0 ruststand leek in de maak, maar in blessuretijd schoot Stormvogels-linksback Jesper Gutteling vanaf de rand van het zestienmetergebied een vrije trap tegen de touwen: 0-1.

Guijt gaf aan dat in de rust verbaal flink te keer te zijn gegaan. “Ik heb gezegd dat als we zo blijven spelen we net zo goed meteen een brief naar de KNVB kunnen sturen om degradatie aan te vragen. Mijn broek zakte er vanaf.”

De preek van Guijt heeft zijn uitwerking niet gemist. In de tweede helft speelde het duel zich weer af op de helft van Stormvogels, de terreinmeester kan tevreden zijn over de evenredige belasting van het veld, maar nu waren de grootste kansen en de meeste doelpunten voor DWV. Kobina Plange bracht zijn ploeg in de 56e minuut op gelijke hoogte met een prachtige pegel van zo’n twintig meter, drie minuten later rondde Miles Tigchelaar een mooie DWV-aanval af en in de 65e minuut zette Sander Rigter de thuisploeg op een 3-1 voorsprong met een droge schuiver na weer een uitstekende aanval. Een monsterscore leek in de maak maar doordat Stormvogels-verdediger Mischa Plug twintig minuten voor tijd uit een corner vrij de 3-2 binnenkopte werd het toch nog even billenknijpen voor DWV. Maar het zwakke Stormvogels, dat alleen gevaar stichtte uit spelhervattingen, bracht ook in de slotfase de DWV-defensie niet aan het wankelen en dus bleven de drie punten op sportpark Elzenhagen.

“Ik heb genoten van de tweede helft”, vertelde Guijt. “Er was strijd, passie en we speelden attractief voetbal. Ik ben trots op mijn ploeg.” DWV stijgt dankzij de driepunter van de dertiende naar de tiende plaats. De komende vier weken speelt DWV nog tegen concurrenten Roda ’46, ZAP en De Kennemers. “Deze overwinning geeft ons wat lucht, maar nog geen zekerheid”, aldus de oefenmeester van DWV