Edwin Milton leidt Zeeburgia met vier goals langs AGB

In de strijd om lijfsbehoud heeft zondag eersteklasser Zeeburgia weer drie belangrijke punten bijgeschreven. De ploeg van Bert Blank versloeg stadsgenoot AGB met ruime cijfers: in een enerverende Amsterdamse derby had spits Edwin Milton een groot aandeel in de 6-2 overwinning.

De openingsfase van het duel was levendig, want al na zeven minuten spelen kwam Zeeburgia aan de leiding. Nadat Edwin Milton van dichtbij op doelman Selattin Dagasan stuitte, benutte Marwan El Ouardani de rebound: 1-0. De thuisploeg kon niet lang genieten van deze voorsprong. Een fraaie vrije trap van Hursut Meric zorgde voor de 1-1. Na een klein kwartier had de thuisploeg opnieuw de leiding kunnen nemen, maar Jamil Held kon zijn rush over de rechterkant niet bekronen met een treffer. Tien minuten later viel de tweede treffer voor Zeeburgia wel. Milton profiteerde van balverlies van Arsenio Dihalu en schoot hard binnen: 2-1.

Het had een paar minuten later nog erger kunnen worden voor AGB, dat Dagasan dankbaar mocht zijn na een goede redding op een inzet van Aaron Bruijn. De 3-1 kwam er alsnog. Milton tekende op aangeven van El Ouardani voor zijn tweede van de middag. Zeeburgia zat beter in de wedstrijd dan de bezoekers, die vijf minuten voor rust toch de aansluiting vonden. Mahir Unver nam de bal op zijn borst aan en verschalkte Eric Antwi met een prachtig schot van afstand. AGB kreeg zelfs kansen op de gelijkmaker. Antwi stopte een schot van Rahim Abdul en Younes Makraou kon uit een scrimmage geen doel treffen.

De tweede helft begon minder spectaculair dan de eerste. Grote kansen bleven uit. Makraou was een kwartier na rust dichtbij de gelijkmaker, maar zijn stift werd van de lijn gehaald. Vijf minuten later had Zeeburgia de voorsprong moeten vergroten. Pengel kreeg in een minuut tijd twee grote kansen: eerst schoot hij in kansrijke positie over en vervolgens hield Dagasan de bezoekers op de been.

Ook Milton kon tot twee keer toe zijn ploeg een goede dienst bewijzen, maar de spits schoot over en kopte even later van een paar meter naast. Toch maakte Milton ruim een kwartier voor tijd zijn hattrick. El Ouardani stuurde de spits fraai weg met een hakje en Milton faalde oog-in-oog met Dagasan niet. Het verzet van AGB was hierna gebroken en Zeeburgia liep via de vierde goal van Milton en eentje van Pengel uit naar 6-2.

Vier goals in een wedstrijd gebeurt niet vaak, erkende ook Milton. “De laatste keer was, denk ik, zeven of acht jaar geleden. Het is heerlijk om vier keer te scoren en daarmee belangrijk te zijn voor de ploeg. Maar ik probeer met mijn ervaring ook de jonge spelers te helpen.” De spits heeft er, ondanks de laatste plaats op de ranglijst, vertrouwen in dat Zeeburgia zich handhaaft. “We hebben veel kwaliteit in de ploeg, maar ook veel jonge spelers. Daardoor verspelen we ook veel punten. Toch moeten we ons zeker kunnen handhaven. Deze overwinning geeft ons veel vertrouwen voor de komende wedstrijden.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zondag eerste klasse A.

Archieffoto: Michel Bes