Edwin Sudibyo gaat terug naar zijn voormalige club Alphense Boys

Edwin Sudibyo keert na zeven jaar terug bij oude liefde: ‘Het weerzien straks met JOS/ Watergraafsmeer zal mij een speciaal gevoel geven’

Met de nieuwe competitieindeling bekend, springt de Vierde Divisie A er voor veel Amsterdammers uit. Immers; Ajax, JOS/Watergraafsmeer, Swift en WV-HEDW zijn niet alleen stadsgenoten, maar ook rivalen geworden. Evenzeer gaan ARC en Alphense Boys strijden om de eer van hun dorp. Uniek, want beiden kwamen nooit eerder tegen elkaar uit in competitieverband. Doelman Edwin Sudibyo zal zo’n beetje naar alles uitkijken. De 27-jarige keeper stapt deze zomer over van JOS naar zijn oude liefde Alphense Boys. De club waar ook deels zijn wortels liggen.

Zoetermeer

Alphense Boys heeft Sudibyo binnen. Tamelijk onverwacht gaat Sudibyo de rood-witte kleuren van de club uit Alphen aan de Rijn verdedigen. De doelman, die liefst zeven seizoenen de poort van JOS bewaakte, had zijn vertrek vroegtijdig aangekondigd, en voerde met meerdere clubs gesprekken. ,,Oorspronkelijk kom ik uit Zoetermeer, maar voor mijn studie ben ik ooit naar Amsterdam gekomen”, begint Sudibyo zijn relaas. ,,Vanuit de ADO Den Haag jeugd kwam ik als jonge jongen bij Alphense Boys, welbekend om hun jeugdopleiding. Op mijn negentiende sloot ik aan bij JOS in Amsterdam.”

Warme en bijzondere vereniging

Nu er een verhuizing richting Den Haag aanstaande is, moest Sudibyo op zoek naar een alternatief. ,,Dat ik weg ga uit Amsterdam is de voornaamste reden. En dat ik terugkeer bij mijn oude vereniging had ik zelf niet verwacht.” Sudibyo speelde steeds in de jeugdselectieteams van Alphense Boys om uiteindelijk het rood-blauwe doel van JOS te gaan verdedigen. Hij werd lange tijd een vaste waarde bij JOS. ,,Bij JOS heb ik veel meegemaakt. Ik kwam binnen als een jonge jongen. JOS staat voor mij gelijk aan Amsterdam. Alles was nieuw voor me. De club, de stad. Ik voelde me thuis bij deze warme en bijzondere vereniging. Ik heb bij JOS – voor mij – op topniveau kunnen trainen en spelen, jongens die van een profniveau kwamen en het hoogste amateurniveau. Zij speelden op hun techniek en inzicht. Ik ben enorm trots dat ik het heb geschopt tot eerste keeper in de derde divisie.”

Bewogen periodes

Dat Sudibyo sportief en op persoonlijk vlak bewogen periodes meemaakte bij JOS is een understatement. ,,Met JOS ben ik twee keer gepromoveerd, helaas zijn we nu ook afgedaald naar de Vierde Divisie. Dat zijn de sportieve ups en downs. Met Jeroen Vonk, welbekend voor iedereen rondom de club, had ik een bijzondere band. Voor mij sprong hij er echt wel uit. Hij was een Amsterdammer pur sang. De gezelligheid. Iedereen hield van hem. Hij is voor mij de belichaming van Amsterdam. Ik ben er een jaartje tussenuit gestapt voor andere sporten. Jeroen bleef me regelmatig opzoeken en aan mijn mouw trekken. Hij wilde me perse terug hebben in het doel, hij vond het zonde dat ik even was gestopt. Dat is iets wat ik altijd met me mee blijf dragen. Het is een enorm gemis, zijn overlijden op 24 augustus 2022. De club had Jeroen heel hard nodig.”

Bas Schol

Sportief gezien eindigde dit seizoen in een mineur. Behalve de degradatie raakte Sudibyo na een blessure zijn basisplaats kwijt aan keeper Bas Schol, ook een jeugdexponent van Alphense Boys, die zich op zijn beurt uitstekend wist te profileren. “JOS is in goede handen bij Bas”, klinkt het zeer collegiaal. ,,Daar ben ik blij om. Gelukkig heb ik toch nog een aantal duels mogen keepen richting het einde van het seizoen, door een blessure bij Bas. Dat trainer Cor ten Bosch daarna weer voor Bas koos was gezien mijn aanstaande vertrek wel te begrijpen. Voor mij was het toch wel een soort fijn einde aan mijn tijd bij JOS.”

Ervaren kracht

In een zoektocht naar een nieuwe vereniging, klopte Alphense Boys plotseling op de deur in Amsterdam. ,,Ze hadden mij blijkbaar nog in het vizier. De vereniging is actief met jongens die een binding hebben met de club en ze willen de jeugd laten doorstromen. Iedereen kent de jeugdopleiding, maar vaak zijn de spelers al weg voordat ze de senioren bereiken. Ik ken ook wat spelers die nu in het eerste spelen. De club is in de weer om het eerste elftal een onderdeel te laten zijn van de vereniging, niet meer jeugd en senioren apart. Teveel gescheiden. Ook het feit dat de club op zaterdag gaat spelen helpt enorm mee om de senioren en jeugd bij elkaar te trekken. De selectie is wel compleet anders voor mij. Ik ben daar straks de ervaren kracht. Ik kom zo binnen en dat schept verwachtingen naar mij toe. Het is een andere groep en daar ben ik heel er nieuwsgierig naar. Ook de derby tegen ARC is iets waar het dorp en ik enorm naar uitkijken. Maar zeker het weerzien straks met JOS/ Watergraafsmeer zal mij een speciaal gevoel geven.”

Foto: Mario Wormhoudt

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)