Home / Algemeen / Eemdijk legt defensieve kwetsbaarheid Ajax bloot

Eemdijk legt defensieve kwetsbaarheid Ajax bloot

Ajax heeft in de zaterdag Hoofdklasse B de kans laten liggen de tweede plek weer in handen te nemen. In het inhaalduel met Eemdijk ging de ploeg van Jorg Smeets met 4-3 onderuit, waardoor de Amsterdammers nu een achterstand van vijf punten op koploper SC Genemuiden hebben.

De gasten kwamen in Bunschoten-Spakenburg prima uit de startblokken en dat resulteerde na acht minuten in een vroege voorsprong. Uit een hoekschop van Kenneth Misa-Danso kopte Siver Abdulrahman bij de tweede paal raak: 0-1. In plaats van de wedstrijd hierna te controleren zag Ajax de thuisploeg nog geen drie minuten later uit het niets op gelijke hoogte komen. Ongehinderd mocht Jasper Bolland de 1-1 binnen koppen.

Ajax was opeens de regie kwijt en kwetsbaar, zeker in de onrustige achterhoede. Het duel was in evenwicht, totdat de Amsterdammers met een klein halfuur op de klok weer het voortouw namen. Door een vloeiende aanval werd Misa-Danso richting het vijandelijke doel gestuurd, waar de vleugelaanvaller doelman Gerben Ruizendaal omspeelde voor de 1-2. Opnieuw drukte Ajax niet door en kwam de kwetsbaarheid bovendrijven. Oud-Ajacied Deen van Embriqs deed zijn voormalige club pijn door nog voor de rust de stand gelijk te trekken: 2-2.

De start van de tweede helft leek een kopie van de eerste. Opnieuw voerden de gasten het tempo op. Nadat een schot van Stanley Akoy rakelings naast ging, was Berry van ‘t Land wel trefzeker uit een vrije trap van zijn broertje Mike. Voor de derde keer had Ajax de voorsprong te pakken, maar voor de derde keer gaven zij deze vervolgens weer uit handen. Nog geen minuut nadat Akoy een grote kans had laten liggen, sloeg Eemdijk na onnodig balverlies van Ajax toe. Maikel de Harder bracht de 3-3 op het scorebord.

Het knotsgekke duel kon net als in het eerste bedrijf alle kanten opgaan. Ajax zette andermaal aan en de defensie van Eemdijk piepte en kraakte aan alle kanten. Achtereenvolgens Ricardo Fransberg, Akoy, Van ‘t Land en Jack van Moerkerk waren niet trefzeker en doelman Ruizendaal groeide uit tot een ware sta-in-de-weg. Aan de andere kant hield zijn collega Stephan Veenboer Ajax op de been door handelend op te treden bij een inzet van Argjend Selimi.

Net op het moment dat iedereen vrede leek te hebben met de aanstaande puntendeling, sloeg het noodlot toe voor de gasten. Een harde uithaal van David van de Groep verdween in de verre hoek voor de 4-3. Eemdijk legde de vinger op de zere plek van Ajax en maakte optimaal gebruik van de defensieve kwetsbaarheid van de Amsterdammers.

Ajax zal zijn rug moeten rechten met de toppers tegen Staphorst (volgende week) en Genemuiden in het vooruitzicht. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag Hoofdklasse B.

Verslag: Marcel Wagenmakers
Foto: Orange Pictures

Send this to a friend