Een jaar door de ogen van een amateur scheidsrechter

LET OP: Dit artikel is geschreven in 2014. De prijsvraag is dus al 6 jaar geleden gesloten.

Vrijdag 23 mei verschijnt het nieuwe boek De scheids van Menno Fernandes. Menno Fernandes is een pseudoniem voor Gideon Samson, een kinderboekenschrijver die besloot zijn leven als beginnend scheidsrechter op papier te zetten. Op deze manier hoopt Samson een ander beeld van de scheidsrechter te creëren. Een beeld waarbij de scheidsrechter ook als een mens gezien wordt. Het Amsterdamsche Voetbal geeft samen met uitgeverij Podium vijf exemplaren weg van ‘De Scheids’

Samson is dit seizoen begonnen met het fluiten voor de KNVB. Door een heupblessure kon hij zelf niet meer voetballen, waarna hij besloot scheidsrechter te worden. Samson: “Na het tragische incident met Richard Nieuwenhuizen kregen de mensen het idee dat de scheidsrechter aangeschoten wild was. Mensen vonden het raar dat mensen überhaupt nog scheidsrechter wilde worden. Ik wou daarom zelf eens kijken hoe het is om scheidsrechter te zijn. Ik had namelijk het gevoel dat je als scheidsrechter er zelf grotendeels voor kan zorgen hoe de sfeer tijdens de wedstrijd verloopt.”

Samson merkte al snel dat hij veel plezier in het fluiten vond. Samson: “Scheidsrechter zijn is echt verslavend. Ik ben erg competitief ingesteld en wil het ook steeds beter worden. Ik voel me weer als een klein jongetje die de beste wil worden, die wilt presteren.” Dat Samson het fluiten serieus neemt is ook te merken dit seizoen. Na de startersgroep waar hij dit jaar in begon, promoveerde hij na een half jaar naar groep vier. Dit betekent dat hij in de standaard vierde klasse de wedstrijden leidt.

gideon voetbal vroeger

In Den Haag begon de voetbal carrière van Samson bij Graaf Willem. Vanuit hier kwam hij uiteindelijk terecht in de jeugdopleiding van ADO Den Haag. Na dat hij bij De Residentieclub weggestuurd was, ging het met zijn voetballen ook bergafwaarts. De derde helft werd steeds belangrijker en uiteindelijk kwam hij bij Swift in Amsterdam terecht. Hier speelde hij in de zondag vierde klasse. Echt hoog voetbal werd het niet meer en uiteindelijk moest Samson door een blessure stoppen.

Gideon Samson schreef de column in het NRC onder het pseudoniem Menno Fernandes. Omdat hij nog niet wist hoe zijn column zou worden wou hij liever anoniem blijven. Hij was vooral bang voor dat de KNVB niet blij zou zijn als er kritiek geleverd werd. Uiteindelijk bleek dit angst om niets te zijn. De KNVB is namelijk laaiend enthousiast over de column. Net als vele lezers van de NRC.

Het Amsterdamsche Voetbal geeft samen met uitgeverij Podium vijf exemplaren weg van “De Scheids”. Het enige dat je hoeft te doen is een mail te sturen naar info@hetamsterdamschevoetbal.nl o.v..v. De Scheids. Vermeld wel even je naam en adres! De winnaars worden op onze site bekend gemaakt en krijgen het boek automatisch thuis gestuurd.

Verslag Rob Wiggerink

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)