Ron van Niekerk

Eendracht ’82 strikt Ron van Niekerk als nieuwe trainer

Ron van Niekerk pakt zijn trainerschap deze zomer weer op. De ervaren oefenmeester gaat aan de slag bij Eendracht ’82, waar hij het eerste elftal onder zijn hoede neemt.

Van Niekerk was de afgelopen periode vooral als scout aan het werk, maar is blij om binnenkort weer voor een groep te staan. De coach had een aantal opties opgesteld waar zijn nieuwe uitdaging aan moest voldoen. Hij wilde kiezen uit een damesteam, tweede elftal óf een team dat hij kon ontwikkelen. Dat laatste vond hij met Eendracht ’82, dat afgelopen seizoen op de laatste plaats eindigde in de vierde klasse. Al had hij ook een aantal andere mogelijkheden. “Ik heb bijvoorbeeld leuke gesprekken gevoerd met damesteams uit Utrecht”, vertelt Van Niekerk. “Bovendien kon ik het tweede elftal van SV Ouderkerk trainen, maar uiteindelijk kwam ik er niet uit.”

In het verleden solliciteerde Van Niekerk al eens bij Eendracht ’82, maar verhuisde hij niet naar de club. Toen hij een e-mail van de Amsterdamse vereniging kreeg of hij nog steeds interesse had, was de trainer direct enthousiast. Met de kersverse voorzitter wil de club namelijk een nieuwe weg inslaan. “Als wij een uitwedstrijd spelen, dan zijn we ergens te gast. Op het moment dat wij teams ontvangen, dan zijn wij gastheer. Zó moeten mensen zich ook voelen, binnen en buiten onze club.”

De ervaren trainer komt terecht bij een club waar veel Turkse jongens voetballen. Van Niekerk verwacht echter goed met de jongens te kunnen opschieten. “Het is absoluut een gewillige groep met Turkse jongens die graag willen dat je erbij hoort. Daar hoort van mijn kant natuurlijk discipline bij, wat het bestuur eveneens van mij verwacht. De club wil af van het verleden en een nieuwe start maken met talenten. Het moet kortweg een gezellige club worden.”

Het team gaat aankomend seizoen op de schop met verschillende nieuwe spelers, die Van Niekerk snel leert kennen. “Komende dinsdag ga ik een groep jongens trainen om te kijken wat het niveau van onze spelers is. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat we dertig spelers binnen één elftal hebben. Dan gaan we niet alleen maar jongens selecteren op dat ze goed kunnen voetballen, want ze moeten ook een gezonde kop hebben die om kan gaan met tegenwind.”

Eendracht ’82 is de komende jaren zeer ambitieus, maar aan doelstellingen wil Van Niekerk zich niet vasthouden. “Die temper ik ook, want ik moet eerst een jaar met deze spelers kunnen werken. De verwachting kan wel zijn dat Ron van Niekerk alles gaat veranderen, maar zo werkt het natuurlijk niet. Ik kan écht wel jongens beter maken, maar niet van een niet-voetballer een voetballer maken. Als we aankomend jaar leuk presteren, zorgen we in ieder geval voor aantrekkingskracht bij spelers van buitenaf. Zo kunnen we het langzaam opbouwen”, aldus Van Niekerk, die hier is te volgen.

Tekst: Jordi Smit
Foto: Eendracht ’82

Ron van Niekerk kijkt vooruit: “Momenteel wat opties die ik overweeg”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)