Home / slideshow / Ron van Niekerk kijkt vooruit: “Momenteel wat opties die ik overweeg”

Ron van Niekerk kijkt vooruit: “Momenteel wat opties die ik overweeg”

Ron van Niekerk is nog altijd volop in de voetballerij actief. Waar hij momenteel bovenal als scout werkzaam is, hoopt hij volgend seizoen weer voor de groep te staan. “Dat is absoluut mijn insteek voor na de zomer”, vertelt de oefenmeester.

Scouting

De 61-jarige Ron van Niekerk was jarenlang trainer van diverse amateurclubs, maar stond dit voetbaljaar even niet op het veld. “Ik zit zeker nog altijd in het voetbal, weliswaar wat meer op afstand in de scouting. Zo bekijk ik regelmatig wedstrijden en zoek ik dan naar leuke spelers. Daarbij ben ik zeker kritisch. Je kunt wel van alles beloven, maar je moet van mij wel exceptioneel goed zijn om je aan een bevriend makelaar of club voor te stellen. Ik scout langs de velden, maar ben zelfs ook nog van het pleintjesvoetbal. Waar ik dan op let? Op het bewegen, de motorriek en de trap.”

Dat Van Niekerk kritisch is, blijkt als we het hebben over de kansen van Ajax-speler Hakim Ziyech. “Iedereen praat bijvoorbeeld over Ziyech, maar ik vind hem persoonlijk een doorsnee voetballer. Als je dat zegt, dan heb je er volgens mensen geen verstand van. Ik ben er echter van overtuigd dat hij het niet gaat redden bij Chelsea, al hoop ik natuurlijk dat ik ongelijk krijg. Waar dat aan ligt? Zijn handelingssnelheid is simpelweg te laag voor de top. Bij Ajax kan hij het zich permitteren als hij van de 50 ballen 35 tot 40 ballen verkeerd speelt. Ik hoop dat hij het oppakt. Persoonlijk ken ik hem niet, maar het lijkt me een aardige jongen als ik zie hoe hij omgaat met zijn ploeggenoten. Dat vind ik leuk om te zien. Het negatieve is echter dat hij slecht met teleurstellingen kan omgaan, maar ik hoop dat het straks goed gaat.”

Trainerschap

Hoewel hij zijn scoutingswerkzaamheden leuk vindt om te doen, kriebelt het bij Van Niekerk steeds meer om actief met een selectie bezig te zijn. “Op het veld staan is het leukste, omdat je dan simpelweg met de jongens bezig bent. Daardoor ben je in staat om zelf wat ervan te maken. Daarna komt scouten, omdat je dan puur mensen aan het helpen bent om de volgende stap in hun carrière te zetten. Desondanks vind ik dat ook ontzettend leuk om te doen.”

“Ik wil zeker volgend seizoen als trainer er weer staan, al heb ik nog geen getekende club”, zo kijkt hij vooruit. “Er zijn momenteel wat opties die ik overweeg. Vanwege het coronavirus liggen de gesprekken even stil, dus dat duurt even. Heel eerlijk gezegd is sport en trainer zijn ondergeschikt aan de waarde van een mens. Die is belangrijker dan wat dan ook. Het ging natuurlijk allemaal fantastisch en de boom groeide tot de hemel, maar het blijkt nu even niet zo te zijn.”

Toekomst

De kans is dus groot dat we de coach volgend seizoen weer langs het veld zien staan. “Ik wil enorm graag weer op het veld staan, al moet het natuurlijk wél kunnen. De trainersmarkt is verzadigd als je kijkt naar het aantal trainers dat rondloopt en deze vergelijkt met het aantal clubs. Maar of het nu vierde of derde klasse is: ik wil met mijn ervaring en kennis spelers graag helpen om de volgende stap te zetten. Het eerste elftal, tweede elftal of Onder-19: het zijn allemaal mogelijkheden. Uiteindelijk wil ik spelers individueel beter maken om het teamresultaat te verbeteren.”

Ron van Niekerk stelt wél duidelijke eisen aan zijn nieuwe club. “In de organisatie moet het goed zijn. Ik wil niet voortdurend de ballen oppompen en de waterzak vullen, want de randvoorwaarden moeten goed zijn. Natuurlijk wil ik bij mijn clubs met zulke dingen helpen, maar er moet wél een organisatie staan waarin ik mezelf volledig op het voetbalgedeelte kan richten en plezierig kan werken. Tussendoor solliciteer ik ook, dus je ziet me volgend seizoen hoogstwaarschijnlijk terug langs de amateurvelden”, aldus Ron van Niekerk, die hier is te volgen.

Tekst: Jordi Smit
Foto: Orange Pictures

 

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)