Home / Derde Divisie zondag / Eigen jeugd vormt basis van OFC Onder 23

Eigen jeugd vormt basis van OFC Onder 23

De KNVB start volgend seizoen een Onder 23-competitie om de overgang van de jeugdafdeling naar het seniorenvoetbal beter te stroomlijnen. Maar liefst 15 clubs uit de regio Amsterdam hebben zich voor komend seizoen ingeschreven. Het Amsterdamsche Voetbal spreekt de clubs over hun beweegredenen en doelstellingen. In het vijfde deel spreken we met OFC.

OFC-bestuurslid Claudia Beck maakte direct na de introductie van de Onder 23-competitie zich hard voor een dergelijk team bij haar club. Ze merkte dat de voetballers naar het doorlopen van de jeugdopleiding een gebrek aan perspectief hadden. Een belangrijke oorzaak is het eerste elftal van de club, dat op Derde Divisie-niveau speelt, terwijl de jeugdteams in lagere klasses uitkomen. “Voor de jeugd van OFC wordt altijd veel gedaan, maar daarna is het vaak klaar voor de jongens. Dan kunnen ze zelf nog een team maken, maar that’s it“, legt Beck uit.

Daar kwam nog eens bij dat de club met het hoogste jeugdteam, de Onder 19, een uitstekend draaiende selectie tot zijn beschikking had. “De Onder 19 van dit jaar was een leuk team, dat zelfs nacompetitie ging spelen om naar de Vierde Divisie te promoveren. Door het coronavirus ging dit helaas niet door.” De spelers uit dit team wilden komend seizoen het liefst bij OFC blijven. “Aangezien het voor hen lastig is om een overstap te maken naar het eerste elftal, besloot ik om het voortouw te nemen een Onder 23-team te lanceren. Ik was direct ervan overtuigd dat daar zoveel mogelijk jongens van OFC in moesten komen. Het bestuur en de technische commissie van de jeugdafdeling bevalen het eveneens aan dat OFC in de toekomst zo verder bouwt en investeert in de doorstroming van de jeugd.”

“Vervolgens ben ik mezelf hard ervoor gaan maken en heb ik uitgezocht welke jongens in aanmerking zouden komen. Toen dat was geregeld, heb ik de aanmeldingen behandeld. Afgelopen week hebben we selectiewedstrijden kunnen spelen, deze week heb ik het laatste gesprek en dan is alles rond.” OFC Onder 23, uitkomend in de Derde Divisie, beschikt volgend seizoen over Jan de Haze als hoofdcoach, terwijl naar een assistent nog wordt gezocht. “Voor dit jaar hebben we de visie genomen om onszelf staande te houden in de competitie door niet te degraderen. Als we het beter gaan doen dan dat, dan is dat alleen maar mooi meegenomen. Ik ben ook weer zo dat ik hoop dat de jongens plezier erin houden. Dat is ook belangrijk!”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Orange Pictures

AFC IJburg blij met Onder 23: “Besluit kwam als geroepen”

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
OFC