Gerard Adelaar (L) nu NFC en Ron van der Velde (Nu Castricum) waren toen trainer van respectievelijk JOS Watergraafsmeer en Zeeburgia

Eindelijk: JOS tegen Zeeburgia

Donderdag is het, als het goed is, eindelijk zo ver: JOS Watergraafsmeer en Zeeburgia staan dan eindelijk tegen over elkaar in de absolute topper van de eerste klasse A. Het is al heel wat jaren geleden dat de ploegen in competitieverband tegen elkaar aantraden. De laatste keer dat ze elkaar troffen was in het seizoen 2004/2005.

“Het waren altijd mooie wedstrijden, zegt toenmalig JOS Watergraafsmeer trainer Gerard Adelaar. “ Het waren voor ons altijd lastige wedstrijden. Ik denk dat wij altijd een beetje geïntimideerd waren. Van die wedstrijden op zich kan ik meniet echt veel meer herinneren. Ik heb zoveel wedstrijden meegemaakt. Ik weet wel dat het altijd druk langs de lijn was. Wij waren meer een team dan Zeeburgia. Daarom werden we ook kampioen.”

Zowel in het seizoen 2002/2003 als in het seizoen 2004/2005 werd JOS Watergraafsmeer kampioen in de tweede klasse en promoveerde het naar de eerste klasse. Tien jaar geleden werd het bij JOS 1-1 en het duel bij Zeeburgia eindigde in een 3-5 overwinning voor de ploeg van Adelaar. Twee jaar later was JOS weer terug in de tweede klasse. In het seizoen 2004/2005 was Zeeburgia aan de winnende hand bij JOS (1-3) maar JOS won weer op het veld van Zeeburgia (1-3). Jos Watergraafsmeer won op eigen veld in de laatste tien jaar niet meer van Zeeburgia.

Gerard Adelaar (L) nu NFC en Ron van der Velde (Nu Castricum) waren toen trainer van respectievelijk JOS Watergraafsmeer en Zeeburgia
Gerard Adelaar (L) nu NFC en Ron van der Velde (Nu Castricum) waren toen trainer van respectievelijk JOS Watergraafsmeer en Zeeburgia

 

Ron van der Velde, tegenwoordig trainer bij Castricum, was in alle wedstrijden de coach van Zeeburgia: “ Van die wedstrijden kan ik me niet echt veel meer herinneren. Wel dat we in de voorbereiding, en we de eigen velden nog niet mochten gebruiken, we trainden op een stukje gras bij Fortius. JOS was daar ook en dat was een heel gevecht om een stukje gras te veroveren. We hebben veel gelachen in die tijd maar JOS was toen een stuk verder dan wij waren. Ik had toen een heel jong elftal met bijna alleen maar jeugdspelers en daar waren de beste al naar een BVO gegaan. Dat JOS sterker was dan Zeeburgia was dus niet zo raar. Met Adelaar kon ik het altijd goed vinden. Ik heb zelfs iets van hem geleerd als trainer. Hij stuurde toen al scouts naar de tegenstander. Ik belde altijd met andere trainers. Dat was toen heel uniek in het amateurvoetbal maar dat heb ik wel van hem overgenomen. Wat ik echt nog wel goed weet is dat er veel publiek op die derby’s afkwamen. Ik hoop dat dat zondag ook zo is. Ik ga in ieder geval kijken.”

Waar JOS dus twee keer kampioen werd eindigde Zeeburgia in die seizoenen op zevende en vijfde plaats. Hoe anders is dat nu. Na de promotie van vorig seizoen naar de eerste klasse doet de ploeg van Mike Kolf nu wederom mee om de titel.

DATUM THUIS UIT UITSLAG
02/03/2003 Zeeburgia JOS Watergraafsmeer

3-5

30/03/2003 JOS Watergraafsmeer Zeeburgia

1-1

31/10/2004 Zeeburgia JOS Watergraafsmeer

1-2

20/03/2005 JOS Watergraafsmeer Zeeburgia

1-3

De wedstrijd begint donderdag om 20:00 uur op Sportpark Drieburg

 

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!