Immanuelson Duke op weg naar de 0-1

Eindelijk winst voor Abcoude

FC Abcoude heeft zijn eerster overwinning van dit seizoen in de tweede klasse B te pakken. In de uitwedstrijd tegen nieuwkomer Quick 1890 uit Amersfoort werd het 1-3 voor de bezoekers.  Door deze overwinning stijgt FC Abcoude in deze knotsgekke competitie, waar kennelijk iedereen van iedereen kan winnen en verliezen, naar een verdienstelijke derde plaats op de ranglijst.

Voor het eerst dit seizoen kon trainer Rini van Roon beschikken over aanvaller Immanuelson Duku. En dat betaalde zich direct uit, zo later blijken.  FC Abcoude begint sterk aan de wedstrijd. Waar in de weken hiervoor telkens erg sterk vanuit de verdediging werd gevoetbald, zien we nu een Abcoude dat eerder druk zet op de tegenstander. Dat leidt ook direct tot mogelijkheden. In de 4e minuut is Duku al dichtbij een treffer. Hij wordt op de linkerkant aangespeeld en trekt naar binnen. Zijn schot is zuiver, maar keeper  Wesley van Beekhoven van Quick kan de bal tot corner verwerken. De hoekschop wordt genomen door Terence Koswal. Die bereikt het hoofd van Ron Weber, maar de kopbal verdwijnt in de handen van de keeper. Twee minuten later is het wel raak voor Abcoude. Vanuit een goed uitgespeelde aanval kan Immanuelson Duku de 0-1 aantekenen.

Rob Hosman kopt gevaarlijk in maar scoort niet

Langzaam maar zeker ontstaan er ook wat kleine kansen voor de thuisploeg. In de 12e minuut staat Pim Kers vlak voor keeper Jeffrey IJmker van Abcoude, maar zijn inzet is niet voldoende zuiver waardoor de keeper van Abcoude goed kan ingrijpen. Drie minuten later weer een aanval van Abcoude. Loek Schings omspeelt enkele spelers van Quick en legt af op de meegelopen Duku. Die loopt het strafschopgebied in en wordt onreglementair getackeld door de keeper van Quick. Een penalty. Duku neemt hem zelf en zet Abcoude op een 0-2 voorsprong.

Een ongekende luxe voor de Abcoudenaren, want tot dusver dit seizoen heeft men keer op keer achter de feiten moeten aanlopen en moest elke keer vanuit een achterstand gelijk worden gemaakt. Vlak voor rust een tegenvaller voor Abcoude. Immanuelson Duku moet geblesseerd uitvallen. Zijn vervanger is Fabian van de Bunt.

Terence Koswal in duel met Roy Ouwerkerk
Terence Koswal (l) in duel met Roy Ouwerkerk

Na de thee lijkt Abcoude opnieuw het initiatief te nemen. Er zijn aan het begin van de tweede helft enkele kleine mogelijkheden. Jeroen Püttmann schiet naast en ook Niek Remijn weet het doel van Quick niet te vinden. Daarna zakt het toch enigszins in bij Abcoude en kan Quick meer grip op de wedstrijd krijgen. In de 57e minuut betaalt zich dat uit. Rob Hosman kan fraai de 1-2 aantekenen. Dat geeft Quick de nodige moed. Aanvallend zet de thuisploeg meer druk en dat levert de nodige mogelijkheden op. In de 66e minuut is Rob Hosman dichtbij de gelijkmaker, maar zijn schot gaat over het doel van Abcoude. Vier minuten later is er opnieuw een kans voor Quick. Een scherpe vrije trap van Jeremy Lindenbergh aan de rand van de zestien meter van Abcoude bereikt Rob Hosman net niet.

Niek Remijn (r) in duel met Sander van Amstel

Vlak daarna wisselt Abcoude opnieuw. Loek Schings verlaat het veld voor Michael Amoafo, die ook terugkomt vanuit een lange blessure. In de 76e minuut gooit Abcoude de wedstrijd eigenlijk op schot. Fabian van de Bunt passt zuiver op Jeroen Püttmann. Die kan uithalen. Zijn schot is zuiver en keeper Van Beekhoven is kansloos (1-3).

In de slotfase wisselt Abcoude nogmaals. Germaine Paulina wordt vervangen door Koen Kromhout. Quick dringt nog wel aan, maar tot echte grote kansen leidt dit niet. Abcoude pakt de eerste zege dit seizoen en doet tegelijkertijd hele goede zaken, omdat belangrijke concurrenten allemaal punten laten liggen. Volgende week een belangrijke thuisderby tegen FC Weesp.  Een tegenstander waartegen Abcoude het altijd lastig heeft.