Fafiani: “Nog steeds zo blij als een kind bij promotie of gewonnen duel”

Raymond Fafiani maakt zich op voor alweer zijn vijfde seizoen als voetballer van JOS Watergraafsmeer. De oud-prof van onder meer Vitesse, FC Twente en PEC Zwolle kijkt ernaar uit om in de Derde Divisie zijn opwachting te maken. “Ik ben nog steeds zo blij als een kind als we promoveren of een duel winnen met goed spel, vergelijkbaar met de periode dat ik prof was. Dat is nooit veranderd. Als dat gevoel bij mij weg is, dan stop ik ermee. Maar voorlopig heb ik dat nog niet”, vertelt Fafiani.

De middenvelder zette in 2016 een punt achter zijn profcarrière, die hij afsloot bij Fortuna Sittard. De toen 32-jarige Fafiani wilde echter nog niet zijn kicksen aan de wilgen hangen en stapte over naar JOS Watergraafsmeer, spelend in de Hoofdklasse. Dat jaar degradeerde de Amsterdamse vereniging echter naar de eerste klasse. “We hebben veel meegemaakt in dat jaar, dus dat was geen plezierig eerste seizoen”, stelt de geboren Amsterdammer eerlijk. “Vanaf dat volgende seizoen hebben we een stijgende lijn ingezet. En sinds Cor ten Bosch trainer van ons elftal is geworden, is het alleen maar beter geworden. Vooral de thuiswedstrijden zijn bij ons zeer goed, want we zijn alweer anderhalf jaar ongeslagen. Nu we in de Derde Divisie zitten, moeten we kijken wat dat ons weer brengt.”

Fafiani is in de afgelopen jaren behoorlijk onder de indruk geraakt van hoe Ten Bosch zijn team smeedt. “Zijn kracht is dat hij het team bij elkaar houdt, als één geheel. Je ziet dat bijna niemand de club verlaat, want iedereen heeft plezier in de trainingen en wedstrijden. Na de duels is het bovendien gezellig onderling.” Volgens de voetballer heeft dit ook te maken met de ervaring die de oefenmeester meebrengt. “Cor loopt natuurlijk ook alweer een aantal jaren mee. Voordat hij kwam hoorde ik alleen maar positieve verhalen over hem. Vooral dat het een goede trainer en een aardige man in de omgang is. Dat is de afgelopen jaren bevestigd, waardoor er een vriendenteam is ontstaan.” Zélf heeft Fafiani zijn draai in het elftal al lange tijd geleden gevonden. De linkspoot moest kort wennen om niet meer met betaald voetbalspelers op het veld te staan, maar heeft het nu goed naar zijn zin. “Dat weet je als je op een lager niveau gaat spelen. Ik heb echter nog altijd elke dag dat ik bij JOS Watergraafsmeer ben, plezier in het voetballen. De jongens zijn serieus wanneer het moet, dus dat is lekker spelen.”

De KNVB besloot afgelopen maand om JOS Watergraafsmeer te laten promoveren naar de Derde Divisie, weer een stap hoger voor de mannen van Ten Bosch. “We zullen er nog steeds hard voor moeten werken. Wij hebben een goed team staan dat lastig is te verslaan. Naar verwachting zullen de tegenstanders beter zijn dan in de Hoofdklasse, maar wij zijn ook goed. De clubs moeten daarom ook rekening houden met ons.” Op zijn 36-jarige leeftijd denkt Fafiani voorlopig nog niet aan stoppen. “Af en toe vraag ik mezelf wel eens af hoe mijn lichaam gaat reageren, maar dat is nog altijd goed na een training of wedstrijd. Dan heb ik eigenlijk nauwelijks klachten. Voorlopig blijf ik daarom voetballen.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Orange Pictures

JOS Watergraafsmeer promoveert naar Derde Divisie

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)