FC Aalsmeer ontbeert vernuft om het verschil te maken

Met nog drie wedstrijden te spelen was de opdracht zaterdagmiddag duidelijk. Om kansrijk in de race te blijven voor het kampioenschap telde alleen winst tegen het al gedegradeerde Woudenberg. Op het eigen sportpark lukte het FC Aalsmeer niet om de stugge bezoekers met lege handen naar huis te sturen. Met een moeizame 2-2 als eindresultaat schoot de equipe van coach Ted Verdonkschot gewoon te weinig op.

Concurrent DVVA verloor weliswaar, maar het qua verliespunten toch al het best geklasseerd staande Zuidvogels won wel en vergrootte daarmee de voorsprong op de Aalsmeerders tot drie punten. Met nog twee wedstrijden te gaan, waaronder volgende week een pittig bezoek aan nummer vijf BFC, is het kampioenschap nog niet onmogelijk. De realiteit gebiedt echter te zeggen dat de titelkansen aanzienlijk zijn geslonken, zeker als gekeken wordt naar de zeer matige vorm waarin FC Aalsmeer al weken verkeert. Gelet op hoe dicht de ploegen boven in de ranglijst bij elkaar staan zal FC Aalsmeer de komende twee weken zelfs nog alles moeten geven om een vervangende periodetitel te pakken, om zodoende in ieder geval aan de nacompetitie te mogen deelnemen.

Ted Verdonkschot is er de trainer niet naar om eventuele manco’s in zijn ploeg te verbloemen. “Wat ons vandaag weer opbrak is eigenlijk het beeld van het hele seizoen, namelijk dat wij ondanks ons redelijke veldspel voorin te weinig creëren. De spitsen stonden op een eiland en in de aanvoer werd voortdurend onnodig balverlies geleden. Er was niemand die een man kon uitspelen. Verdedigend was het trouwens ook niet best, de twee tegengoals kwamen direct voort uit zwak verdedigen.”

Woudenberg had Aalsmeer aardig in de tang en wist op voorsprong te komen met een snelle goal

Wat de Aalsmeer-trainer daarbij het ergste vond was de instelling van zijn elftal: “Hoe denken ze kampioen te kunnen worden, als ze zó slap aan de wedstrijd beginnen? Op 60 tot 70% van je kunnen win je echt niet zomaar in deze klasse. De onderlinge verschillen zijn namelijk klein. Natuurlijk werd er gewerkt, maar de echte agressie ontbrak, het schepje er bovenop zeg maar om duels te winnen.”

Na zo’n 40 min viel de gelijkmaker door Dylan Nieuwendijk

Misschien speelde de lentewarmte de spelers parten, dat zou zeker kunnen. Feit was echter dat de thuisploeg inderdaad gelaten oogde. Woudenberg gaf in de eerste helft gelijk al een waarschuwing af, maar Saverio Zondag wist de doelpoging nog te verijdelen. Tien minuten later capituleerde de Aalsmeer-doelman alsnog, nadat twee vijandelijke aanvallers eenvoudig profiteerden van de enorme ruimte achter de laatste linie. De vroege achterstand schudde FC Aalsmeer nog niet echt wakker. Fantasieloos werd Woudenberg weliswaar teruggedrongen, maar van méér dan dat was nooit sprake. Eén keer ketste de bal vanuit een scrimmage tegen de paal naast de Woudenberg-doelman. De vele lange ballen en hoekschoppen stichtten geen enkel gevaar, omdat geen van de aanvaller een vuist wist te maken. Alleen Giliano Eijken kreeg van dichtbij een droomkans, maar hij schoor veel te wild tegen de onderkant van de lat.

Vahle die de bal om Schennink probeert te krullen maar Schennink is alert

Verdonkschot zag zich dan ook genoodzaakt om zijn ploeg tijdens de drinkpauze alsnog bij de les te trekken. Zichtbaar effect bleef uit, ook nadat Dylan Nieuwendijk uit eindelijk een goed lopende combinatie de gelijkmaker op het scorebord bracht. Sterker nog, alweer een weggegegeven ruimte achter de verdediging schonk Woudenberg opnieuw de luxe van een voorsprong. Doelman Zondag zag er daarbij verre van goed uit, hij liet zich namelijk met een volley verschalken doordat hij ver uiit zijn doelgebied was gekomen zonder in de aanval in te grijpen.

Woudenberg viert de treffer

Wissels

Verdonkschot besloot in de rust al in te grijpen: “Ik kon er in de rust zeker vijf wisselen omdat ik niet tevreden was.” Hij hield het voorlopig bij twee nieuwe krachten, Mark Ruessink en Mike Dam, voor respectievelijk Jelmer van der Kamp en Daan Vaneman. Altijd goed voor strijd in de zestien kwam Dam voorin naar spits Luke Vahle te staan. En zowaar, in de eerste vijf minuten straalde de ploeg nieuwe energie uit. De beloning kwam verrassend snel, in de vorm van een Woudenbergs eigen doelpunt op een inzet van Dylan Nieuwendijk. Even snel echter was de koek alweer op qua dadendrang en vernuft. FC Aalsmeer ploegde moeizaam voort, en mocht bij diverse tegenstoten van geluk spreken dat Saverio Zondag alert op zijn post stond. Vahle zag nog een treffer afgekeurd worden wegens buitenspel, ook hem zat het dus duidelijk niet mee.

Mike Dam zeer teleurgesteld na afloop en wordt door assistent trainer Freke overeind geholpen

Uiteindelijk bracht Verdonkschot toch nog alle vijf wissels in het veld. Het spelbeeld kantelde desondanks niet meer, hoezeer Mike Dam voorin ook bleef sleuren. “F*ing hell, gooi er strijd tegen aan,” schreeuwde de gedreven routinier kort voor tijd zijn ploeggenoten nog toe. Effect bleef uit, ook al omdat zowel hij als Vahle allebei nog een redelijk mogelijkheid misten.

Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Eerste Klasse B

Tekst: Jakob Kos

Foto’s: Ton van Eenennaam

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)