FC Weesp kroont zich op slotdag alsnog tot kampioen

Een bizarre ontknoping in de zondag derde klasse C. Doordat Bloemendaal verrassend met 2-1 onderuit ging bij Arsenal, klom Weesp door een 1-3 overwinning op Olympia Haarlem alsnog over de koploper heen naar het kampioenschap. “Dit had ik niet verwacht”, brengt Weesp-trainer Mario Rijnsburger blij uit. “We hadden iemand naar Arsenal gestuurd, die was niet te bereiken, dus na afloop hadden we zenuwslopende minuten.”

Het feest kon uiteindelijk losbarsten. Tijdens de wedstrijd kwam door dat Bloemendaal op achterstand stond en dat Weesp zelf met een 3-1 voorsprong de wedstrijd over de streep zou trekken. Na afloop duurde het echter toch nog enkele minuten voor het verlossende woord kwam. “Nu gaan we terug naar de club en groot feest vieren.”

Het kampioenschap leek lange tijd binnen handbereik voor Weesp. Begin april ging het echter in twee weken helemaal mis. Nadat er eerst met 3-0 verloren werd bij Bloemendaal, ging het vervolgens op eigen veld ook in de fout tegen DWS: 1-1. Daardoor zakte het af naar de tweede plek, met een gat van twee punten met nieuwe koploper Bloemendaal. Vervolgens deed de ploeg van Mario Rijnsburger wel wat het moest doen: alles winnen, maar Bloemendaal deed dat ook.

“We hadden nog gehoopt op de derby van Bloemendaal tegen VVH/Velserbroek, maar daar kregen we ook een flinke uitslag van binnen”, aldus de oefenmeester. “Dus vandaag rekenden we nergens meer op. We gingen er voor om met zo weinig mogelijk schade naar de eventuele nacompetitie te gaan, maar toen we hoorden dat Bloemendaal op achterstand stond ga je toch weer denken dat het toch nog kan.”

Foto Anouk van der Burg

De wedstrijd van Weesp zelf tegen Olympia Haarlem ging voorspoedig. De score werd in de 36e minuut met een prachtige kopbal van Marcin Kmiecik geopend. Hij zag de bal van zijn hoofd de kruising in vliegen. Vlak voor rust werd er een strafschop gemist, waardoor de marge één bleef. Wouter Spanjerberg liet het na de marge te verdubbelen.

In de tweede helft was het vanaf elf meter wel raak. Ditmaal stond Ramon Westland achter de bal, hij verschalkte doelman Van Egmond en bracht daarmee de stand op een comfortabele 0-2. Daarmee leek Weesp op weg naar een goed resultaat, maar het kreeg enkele minuten later een tegentreffer te verwerken. Aanvoerder Steve Olfers rondde een slecht verwerkte voorzet af en deed wat terug voor Olympia Haarlem. Weesp verloor de grip op de wedstrijd niet en besliste in de 74e minuut de wedstrijd. De 3-1 werd door een fout in de opbouw ingeluid, waarna Rick van der Burg er met de bal vandoor kon gaan en oog in oog met doelman Van Egmond geen fout maakte en afrondde.

Daarmee had Weesp weer gedaan wat het moest doen en kwam de gehoopte misstap van Bloemendaal dus toch nog, op de laatste competitiedag. “Dat het zo onverwacht is brengt nog meer emotie met zich mee”, vertelt Rijnsburger. “De apotheose na afloop was echt grandioos. Ook met het oog op vorig seizoen, waarin alles zo moeizaam ging. Het is fantastisch dat we het zo afsluiten, want ook een aantal spelers nemen na dit seizoen afscheid, dus dit is heel mooi voor onze club.”

Kijk hier voor alle uitstalen en de eindstand in de zondag derde klasse C.