Tweedeklasser FC Weesp stapt na het seizoen over naar de zaterdag. Daarmee kent de regio opnieuw een vereniging die deze keuze maakt.
Waar een club vroeger bij een dergelijke overstap vanaf onderaan weer moest beginnen, maakt de KNVB tegenwoordig een gelijke overstap mogelijk. Het was voor FC Weesp een belangrijke reden om de knoop door te hakken. “Anders hadden we deze beslissing waarschijnlijk niet gemaakt”, stelt Sasja Fransen, bestuurslid van de club. “We zagen de afgelopen jaren een terugloop bij de supporters en besloten om een enquête uit te zetten bij onze seniorenvoetballers. Daar kwam vrijwel unaniem uit dat deze overstap gewenst was. We konden die positieve signalen dan ook niet laten liggen.”
Hoewel de weerstand klein was, ging het bestuur van FC Weesp niet over een nacht ijs. Uit de vragenlijst bleek echter dat ook de selectiespelers weinig problemen voorzagen. “Slechts twee spelers gaven aan mogelijk met hun werk in de knoei te komen. Aangezien de vragenlijst anoniem was, weten we niet welke jongens dat zijn. Zij waren echter verder positief over het plan van de vereniging. Alles bij elkaar denk ik dat we met FC Weesp hiermee de juiste stap zetten.”
De vereniging kijkt met ambitieuze plannen naar de toekomst. Het hoopt onder meer met het eerste team naar een hoger niveau toe te groeien, maar weigert daarbij om spelers te betalen. Daardoor probeert FC Weesp op andere manieren het doel te behalen. “We zijn afhankelijk van de toevoer vanuit de jeugdopleiding. Daarom hebben we een Onder 23 opgezet, zodat we het gat tussen de jeugdopleiding en het seniorenvoetbal verder verkleinen. Hoewel dit team momenteel nog niet goed aansluit bij de A-selectie, moet dit in de toekomst wel gebeuren. Het heeft zijn tijd nodig om de doorstroming mogelijk te maken, want het gaat om een meerjarenplan waarbij we langzaamaan stappen voorwaarts zetten.” De overstap naar de zaterdag moet daaraan een bijdrage leveren. “Laten we hopen dat het helpt om de club te laten doorgroeien. Dan gaan we zien waar we terechtkomen.”
Tekst: Jordi Smit