Home / slideshow / Feestelijke jublieumwedstrijd Zeeburgia tegen Ajax
Klassiek Zeeburgia - Klassiek Ajax

Feestelijke jublieumwedstrijd Zeeburgia tegen Ajax

Ter ere van het 100 jarig bestaan van A.V.V. Zeeburgia speelde ‘klassiek Ajax’ op vrijdag 6 september een jubileumwedstrijd tegen het ‘team van de eeuwige jeugd’ van de amateurvereniging. Op sportpark Middenmeer namen ‘klassiek Ajax’ en ‘klassiek Zeeburgia’ het tegen elkaar op.

Sinds A.V.V. Zeeburgia in 1919 werd opgericht, produceerde de voetbalvereniging heel wat inmiddels bekende voetbalnamen. Naast oud-Ajacieden zoals onder anderen Queensy Menig, Rydell Poepon, de broertjes Fosu-Mensah en Kenny Tete, speelden bijvoorbeeld ook Adam Maher, Luciano Narsingh en Marko Veijnovic in hun jeugdperiode bij Zeeburgia. De formaties met de sterren van weleer bestaan misschien wel uit nog grotere namen. Met aan de kant van Ajax voetballegendes zoals Glenn Helder, Kiki Musampa en Pim van Dort. Maar ook bekende niet-voetballers, zoals cabaretier Freek de Jonge en rapper Yes-R, mogen één van de teams representeren in de jubileumwedstrijd. 

Geheel in het teken van het thema van het jubileum; de eeuwige jeugd, namen eerst de jongens en meisjes uit de pupillenteam’s van Zeeburgia het op tegen T.O.S. Actief onder 11. Ondanks dat het weer wat te wensen over liet, liep het sportcomplex langzaam vol. De jongens O11 van T.O.S. Actief zullen echter weinig last gehad hebben van de regen, aangezien ze na een halfuurtje volledig afgedroogd waren door Zeeburgia O11.

Nadat de pupillen het goede voorbeeld hebben gegeven en voorzitter Marianne van Leeuwen iedereen van harte welkom heeft geheten, is het tijd voor de ouwe gardes om het veld te betreden. Na een gezamenlijke foto (“allemaal buik inhouden”) is het tijd voor de wedstrijd.

Dennis Gerritsen, oud-speler van onder meer NAC en inmiddels werkzaam op een tankstation, mag de aftrap nemen. De wedstrijd begint zoals je dat van een vriendschappelijke wedstrijd verwacht; een laag tempo dat genoeg ruimte biedt voor onderonsjes tussen de spelers van beide teams. Na wat kleine kansjes voor Zeeburgia, is het Yes-R met de eerste echte kans van de wedstrijd namens Ajax. Hij vindt echter keeper Khalid Sinouh op zijn pad. Ook de tweede kans van de wedstrijd is voor Ajax. Hanni Das komt vanaf de rechterflank naar binnen snijden en raakt de paal, de rebound wordt door Musampa in de handen van Sinouh geschoten. Laatstgenoemde ontpopt zich tot de grote man aan de kant van Zeeburgia. Door even later tot tweemaal toe redding te brengen op schoten van Glenn Helder. 

Klassiek Zeeburgia - Klassiek Ajax

Via Dennis Gerritsen weet klassiek Ajax dan eindelijk de openingstreffer te maken. Gerritsen zet zichzelf met een slim balletje vrij voor de keeper, om deze vervolgens met een minstens zo slim stiftje te verschalken. Kort hierna krijgt Zeeburgia-middenvelder Ger Blokzijl geel voor aanhoudend kritiek op de arbitrage, hij neemt de kaart lachend in ontvangst.

Na rust is het dan eindelijk tijd voor de lang verwachte entree van Freek de Jonge aan de kant van Zeeburgia. Hoewel zijn naam en toenaam veel gelijkenissen vertoont met die van Frenkie de Jong, zijn hun voetballende kwaliteiten niet met elkaar te vergelijken. Ook met het inbrengen van de cabaretier weet Zeeburgia het wedstrijdbeeld niet te kantelen. Ajax blijft de bovenliggende partij en de 0-2 laat dan ook niet lang op zich wachten. Een prachtige dieptepass vanuit het middenveld wordt door Glenn Helder heel beheerst tot doelpunt gepromoveerd. Freek de Jonge uit zijn ongenoegen hierover met een smerige overtreding. Al lijkt hij zelf in de veronderstelling uit te zijn gegleden op het natte kunstgras. 

Bijna maakt Helder zijn tweede van de avond, na schitterende dribbel langs drie man is het echter wederom Sinouh die redding brengt. Maar zelfs de keeper van de witte leeuwen kan niets anders doen dan machteloos toekijken als Kiki Musampa de 0-3 tegen de touwen schiet.

Door toedoen van de stromende regen en de kansloze achterstand lijkt het alsof de legendes van Zeeburgia de handdoek in de ringen hebben gegooid. Wat volgt zijn twee niet te missen kansen voor Yes-R, maar de gelegenheidsspits bewijst opnieuw dat hij zich maar beter volledig op zijn muziekcarrière kan richten. Uiteindelijk is het dan toch raak voor de rapper, met een door hem zelf versierde strafschop zet hij Ajax op 0-4. Dennis Gerritsen bepaalt met zijn tweede doelpunt en tevens tweede stiftje van de middag de eindstand: 0-5.

Hoewel deze uitslag mischien iet wat geflatteerd is, geeft het de verhoudingen tussen Ajax met A.V.V. Zeeburgia als honderd jaar oude kleine broertje goed weer. Niet dat iemand van de ruim 300 bezoekers nog lang last zal hebben gehad scoreverloop. In de sfeervolle kantine vloeit het bier volop, staat de lokale volkszanger op tafel en is de volgende wedstrijd alweer begonnen. Op naar de volgende nog honderd jaar.

Roots: Het beste elftal van Zeeburgia

 

Bestel de seizoensgids nu voor slechts €9,99!

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
Send this to a friend