Home / Algemeen / Florian Wolf (Legmeervogels) ziet in jonge spelersgroepen een trend

Florian Wolf (Legmeervogels) ziet in jonge spelersgroepen een trend

Met een jonge spelersgroep, gemiddeld 22 jaar, bereidt Legmeervogels zich voor op het derde seizoen in de zondag eerste klasse. Onder leiding van een nieuwe trainer, de van FC Uitgeest overgekomen Florian Wolf, mikken de Uithoorners op een plek bij de eerste vijf. “Een kampioenschap is niet realistisch. Dan moet echt alles meezitten.”

Wolf heeft ervaringen met jonge groepen. Hij was jeugdtrainer bij Sparta en Volendam, en in Uitgeest (zijn eerste klus als hoofdtrainer) was zijn spelersgroep gemiddeld nog jonger dan nu in Uithoorn. “Ik denk dat jeugdigheid wel meevalt. Er zijn een aantal jongens die dit jaar 22 worden. Zij beginnen aan hun derde jaar als senior en hebben al ervaring in de eerste klasse. Bovendien is het een trend is bij veel clubs: jonge spelersgroepen. Veel spelers stoppen eerder omdat ze het niveau niet halen wat ze graag willen halen, of er zijn andere redenen. Jonge jongens zien nog toekomst in het voetbal, op hun 27ste zijn ze sneller afgeleid. Vroeger was dat minder aan de orde.”

Naast een nieuwe trainer kwamen er ook tien nieuwe spelers naar Legmeervogels. Toch denkt Wolf dat de selectie er niet heel erg op vooruit is gegaan. “In kwaliteit ontloopt het elkaar niet echt. Martijn Tjon-A-Njoek (overgekomen van OFC) moet bijvoorbeeld een Geoffrey Verweij doen vergeten. Of Damien de Vegt en Tim Correia, die naar WVHEDW zijn gegaan; dat zijn jongens die ik graag had behouden. Daarvoor moeten andere jongens opstaan. Het zijn ook andere soort type spelers die we erbij hebben gekregen. Wel zijn we er in de breedte op vooruit gegaan. Er zijn meer jongens die het van elkaar kunnen overnemen en we kunnen blessures beter opvangen.”

De eerste officiële test, zondag in de districtsbeker, ging verloren. Legmeervogels domineerde tegen TAVV (“zoveel balbezit heb ik nog nooit gemaakt”), maar verloor door een laat doelpunt wel met 0-1. Wolf gebruikt de beker om te experimenteren. “Als mijn beoogde nummer tien straks niet fit is, wil ik in de voorbereiding en de beker alvast een andere nummer tien hebben gezien. Veel spelers willen graag door in de beker. Het geeft ook iets extra’s, met Uitgeest haalden we vorig seizoen de kwartfinale. En bekerwedstrijden zijn toch anders dan oefenpotjes.”

Afgelopen seizoen bereikten de Uithoorners met een derde plek de nacompetitie voor promotie. Een titelfavoriet wil Wolf zijn ploeg zeker niet noemen, omdat er ploegen met veel meer kwaliteiten zijn. Toch wil hij ergens voor meedoen. Handhaving is volgens hem geen doelstelling, daar krijg je geen prijs voor. Met de jonge spelersgroep is het nog een beetje afwachten hoe snel er stappen gezet worden. “De toekomst moet uitwijzen hoe snel onze jongens kunnen leren. Je kan wel veel willen, maar als jongens aan hun max zitten.. Bij spelers van 27/28 weet je het niveau en wat je eruit kan halen. Dit zijn jongens die door kunnen groeien of dit is hun top. Individueel en als team hebben we besproken dat een plek bij de eerste vijf de doelstelling is. Dan haal je bijna altijd wel een periodetitel of de nacompetitie. Een kampioenschap is gewoon niet realistisch. Dan moet alles meezitten.”

Foto’s Ronald Bakker

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)