Floris van der Linden (Telstar): “156 minuten? Had ik echt niet verwacht”

2016 had niet beter kunnen eindigen voor Floris van der Linden. De spits van Telstar stond vorige week tegen Jong FC Utrecht (2-1) voor het eerst in de basis in de Jupiler League. Het aanpassingsjaar, zoals hij zijn overstap van derdeklasser Ouderkerk noemde, is behoorlijk snel gegaan. “Ik kijk met een super gevoel terug op 2016.”

In de eerste competitiewedstrijd mocht hij tegen RKC Waalwijk als invaller al debuteren, inmiddels staat de teller op vijf wedstrijden. “Als je het reëel bekijkt, zou dit een aanpassingsjaar worden. Dan hoop je voor de winterstop een keer bij de selectie te zitten, heel misschien invallen.” Inmiddels heeft hij het shirt van de Witte Leeuwen al 156 minuten in de Jupiler League gedragen. “156? Dat had ik echt niet verwacht.”

Hij dacht langer de tijd nodig te hebben om aan te haken op het niveau. De eerste weken in Velsen vielen zwaar. “Ik kwam na een training vroeg thuis en ging slapen. Ik was kapot. Nu merk ik dat ik fitter ben, sterker. Voetballend gaat het ook steeds beter. Sinds de laatste paar weken merk ik dat ik echt grote stappen heb gemaakt in trainingen.”

Van der Linden voelt dat hij fysiek sterker wordt, scherper voor de goal. Zijn handelingssnelheid is enorm omhoog gegaan. “Dat moet ook. Als je de bal aanneemt en even kijkt waar je heen wil, lig je al omver. De laatste weken heb ik goed getraind en dat zal ook de beloning zijn geweest om in de basis te mogen starten.”

Toch heeft de spits ook momenten gehad waarop hij twijfelde. De keren dat hij buiten de selectie werd gelaten. Hij vroeg zich af: ‘ik heb toch niet anders getraind dan de weken hiervoor?’. “Als je elke week bij de selectie zit, dan wordt je verwachtingspatroon anders. Ga je meer hopen op invalbeurten en minuten. En dan zit je er een paar keer niet bij.. Emmen-uit, VVV-uit. Momenten dat je verwacht wel bij de groep te zullen zitten. Natuurlijk doet het iets met je, maar ik ben een rustige jongen en kan het prima verwerken. Misschien is het in het begin iets te snel gegaan, dat ik daardoor mijn verwachtingen heb aangepast.”

Zijn doelstellingen heeft hij ook aangepast. “In het begin was mijn doel te debuteren, maar dat gebeurde al snel”, grijnst Van der Linden. Samen met een performance coach van Telstar heeft hij zichzelf nu ten doel gesteld vijf doelpunten te maken, oefenwedstrijden meegerekend. In de eerste seizoenshelft scoorde hij twee keer: tegen Quick Boys en Swift. “Het zou mooi zijn die andere drie doelpunten in de competitie te maken.”

Ondanks dat hij nog op zijn eerste officiële doelpunt wacht in het shirt van Telstar, kan 2016 niet meer stuk. “Ik kijk absoluut met een super gevoel terug op 2016. De basisplaats tegen Jong FC Utrecht was een bekroning voor al het harde werken en hoe het is gegaan. De trainer (Michel Vonk, red.) had het niet gedaan als mijn ontwikkeling niet goed was geweest. Dit was een beloning.”

Tekst: Joachim van der Marck
Foto’s: Orange Pictures / Gertjan Kooij

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)