Home / Algemeen / Fortius ontloopt directe degradatie door late zege op Ouderkerk

Fortius ontloopt directe degradatie door late zege op Ouderkerk

In de zondag derde klasse C is Fortius erin geslaagd om Arsenal onder zich te houden. Het zag hier lange tijd niet naar uit maar in de slotfase trok de ploeg van het interim-duo Peter Kost/Sven de Haan alsnog aan het langste eind: 2-1. Invaller Gilliano Nijman zorgde met zijn doelpunt voor een enorme ontlading bij de thuisploeg. Zowel Fortius als Ouderkerk zullen nu via de nacompetitie lijfsbehoud veilig moeten stellen.

“Wij moesten gewoon winnen omdat Arsenal op voorsprong stond”, zegt een opgeluchte Peter Kost na afloop. “In de tweede helft lieten we zoveel kansen onbenut. Gelukkig scoren we er nog twee. Na dat doelpunt van Gilliano ontplofte het wel eventjes. Dat mag ook wel want we hebben er hard voor gewerkt. We zijn tot het laatste moment doorgegaan. Deze overwinning is ook een beetje voor Michel (Klijnzoon red.). Ik kijk nu met meer vertrouwen uit naar de nacompetitie. De laatste overwinning was alweer een tijdje geleden. Voor deze wedstrijd was het allemaal een beetje gelaten. Ik hoop dat we dat nu van ons afgespeeld hebben.”

In dit degradatieduel was de eerste goede mogelijkheid voor Ouderkerk. Na een corner viel de bal voor de voeten van Remy van Luijn en de spits kon van dichtbij inschieten. Zijn inzet ging echter niet voldoende in de hoek waardoor Armin Ribic kon tegenhouden. Vervolgens duurde het lang voordat er weer wat te beleven viel. Beide ploegen leken last te hebben van de spanning die er op deze wedstrijd stond en leden veelvuldig balverlies.

Na ruim een half uur werd Fortius pas voor het eerst gevaarlijk. Rachid Guenaoui kapte naar zijn linkerbeen en mikte voorlangs. Aan de andere kant deed Wouter Roosjen hetzelfde uit een vrije trap van Desley Douglas. Op slag van rust kreeg Fortius een strafschop nadat Shafiek Sadal licht werd aangetikt door Luuk van de Laar. Guenaoui schoot in eerste instantie raak maar volgens de scheidsrechter lag de bal niet goed waardoor de aanvaller het opnieuw moest proberen. Hij koos voor dezelfde hoek en dit keer had Rene de Jong wel een antwoord paraat.

Het werd uiteindelijk 0-1 in plaats van 1-0. Vlak voor het rustsignaal kreeg Ouderkerk een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Nadat de poging van Douglas werd geblokt door de muur haalde Remy van Luijn succesvol de trekker over. Ondanks deze mokerslag kwam Fortius goed uit de kleedkamer. Met name de ingevallen Gilliano Nijman zorgde voor veel gevaar. Fortius dacht weer aan een penalty nadat Sadal voor de tweede maal naar de grond ging. Scheidsrechter Brandt trapte niet in deze fopduik en bestrafte hem dan ook met een gele kaart.

De thuisploeg kwam heel goed weg na een fout in de opbouw. Mitchel Melissen stuitte op Ribic en de rebound van Douglas werd van de lijn gehaald door Anicet Himbaza. Vervolgens zou de wedstrijd kantelen door een omstreden beslissing van Brandt. De leidsman gaf direct rood aan Tristan Oldenburg na een op het oog onschuldige botsing. Ouderkerk zou nog één keer heel dichtbij een tweede treffer komen. Aanvoerder Daan Gehrels kopte achterwaarts in en raakte de lat. Daarna nam Fortius het heft in handen.

Nadat Edir da Silva en Eldrich Kortram drie dotten van kansen om de zeep hadden geholpen was het een verdediger die Fortius op gelijke hoogte bracht. Rene de Jong verwerkte een hoekschop niet goed en Anicet Himbaza maakte hier dankbaar gebruik van: 1-1. Gezien de standen op de overige velden gingen zowel Fortius als Ouderkerk in de laatste minuten vol voor de overwinning. De ruimtes werden groter en Gilliano Nijman profiteerde hiervan met zijn snelheid. Hij passeerde de Jong vakkundig en bracht alles en iedereen van Fortius in extase: 2-1.

Lex van der Horst kon zijn teleurstelling moeilijk verbergen na afloop. “Dit is een dreun. We hadden echt verwacht dat we hier konden winnen. Er was teveel onrust in de ploeg en we hebben nauwelijks gevoetbald. Die rode kaart was het breekpunt, ik heb geen idee waarom hij hem gaf. Alsnog liepen we daarna teveel uit de organisatie, het was heel matig allemaal. Ik weet nog niet wie we zullen treffen in de nacompetitie. Er moet wel wat gaan gebeuren in de komende week.”

Kijk hier voor alle uitslagen en de eindstand in de zondag derde klasse C.

Foto’s: Mario Wormhoudt

Send this to a friend