Fraaie comeback helpt Ajax voorbij Be Quick 1887 naar KNVB Beker

Zaterdag Hoofdklasser Ajax heeft zich geplaatst voor het hoofdtoernooi van de KNVB Beker. Na OJC Rosmalen moest opnieuw een derdedivisionist, Be Quick 1887, eraan geloven. De ploeg van Jorg Smeets boog een 0-1 achterstand om in een 2-1 zege, al had het hier wel een verlenging voor nodig.

Direct na het fluitsignaal ging de aandacht niet naar Smeets of matchwinner Cerilio Cijntje, maar naar Siver Abdulrahman. “Je bent onze held”, roept een groepje supporters naar de verdediger. Zelf noemt hij dit het ‘ideale scenario’, nog schor van al het gecoach. Nadat Abdulrahman vanwege een kuitverrekking, opgelopen tegen Jong Volendam, drie weken moest toekijken en slechts één keer kon trainen, was hij als invaller de redder in nood voor de Amsterdammers. In een rol bij de 1-1 van Bilal el Amrani, als aangever op Cijntje voor de 2-1 en als rots in de branding aan het eind van de wedstrijd. Smeets: “We wisten dat het een groot risico was, maar dat pakte fantastisch uit.”

In de eerste helft werd vrij duidelijk dat Ajax zijn ervaring in de achterhoede miste. Door een blessure van Roy Deken, het vertrek van Alex de Bruijne en Abdulrahman die nog niet fit was koos Smeets opnieuw voor Glenn van Zoolingen en Tim de Jong, twee middenvelders, in het hart van de verdediging. Be Quick 1887 wist hier handig mee om te gaan door de Amsterdammers telkens in de tegenaanval te verrassen. Nadat Thomas Careman doelman Stephan Veenboer op zijn weg vond en Arnoud Bentum voorlangs schoot, was een listig schot van Rick Wiersma wel voldoende voor de openingstreffer: 0-1.

Tijdens de rust ruilde Smeets verdedigende middenvelder Berry van ’t Land om met Van Zoolingen, waarmee de Amsterdammers meer grip kregen op de gevaarlijkste man van de gasten (Daan Driever, red.) en de tegenaanvallen werden gesmoord. Het pakte goed uit; Be Quick 1887 kreeg minder ruimte om te counteren met hun snelheid en Ajax nam het heft in handen. Meer dan een vrije trap van Van ’t Land rakelings langs de kruising en een kopbal van El Amrani (over) leverde het overwicht nog niet op. “We speelden niet goed, maar je zag wel dat wij conditioneel sterker waren”, bleef Smeets vol vertrouwen.

Met het inbrengen van Cijntje (voor Bobby Bosma) en Abdulrahman (voor Jack van Moerkerk) als stormram koos Ajax voor alles-of-niets. Het werd uiteindelijk alles. Acht minuten voor tijd bracht Stanley Akoy de bal voor het doel, waar El Amrani op de juiste plaats stond om de gelijkmaker binnen te schieten: 1-1. Bij Be Quick 1887 vielen meerdere spelers in de slotfase met kramp neer en Ajax rook bloed. Zakaria el Biyar had in de allerlaatste seconde de beslissing op zijn schoen, maar kreeg de bal er voor open doel met een sliding niet in.

Na zes minuten in de verlenging viel de bevrijdende 2-1 wel. Een voorzet van Abdulrahman kwam goed aan bij Cijntje, die met een weergaloze kopbal voor de voorsprong zorgde. Wat Be Quick 1887 daarna ook probeerde, Ajax hield onder aanvoering van Abdulrahman stand achterin. In de tegenaanval hadden Stanley Akoy (tot twee keer alleen voor de keeper) en Cijntje de mogelijkheid om het verschil groter te maken, alleen lieten zij dat na. De 2-1 bleek uiteindelijk voldoende voor plaatsing in het hoofdtoernooi. Zaterdagavond is de loting. De droomtegenstander van Abdulrahman is een grote aartsvijand: landskampioen Feyenoord. “Niet dat ik Feyenoord zo’n leuke club vind, maar het lijkt me gaaf om daar eens te spelen.”

Kijk hier voor alle uitslagen in de tweede kwalificatieronde van de KNVB Beker

Foto’s Richard Maertens/Maeric Photography

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)