Gelijkspel bij Zuidvogels voldoende voor periodetitel Ajax

Ajax kan zich gaan voorbereiden op de nacompetitie voor promotie naar de Derde Divisie. De ploeg van Jorg Smeets verzekerde zich op bezoek bij Zuidvogels van de derde periodetitel in de Hoofdklasse B. Waar de eerste twee ontmoetingen dit seizoen met ruime cijfers werden gewonnen, hield de degradatiekandidaat de Amsterdammers deze keer op een 3-3 gelijkspel.

Door de afwezigheid van sterkhouders Chima Bosman, Edwin Soenarto en Kenneth Misa Danso was Ajax in de openingsfase een beetje zoekende en oogde het rommelig. Al in de zevende minuut liet Hidde van Erkel een waarschuwingsschot los, maar dat bleek aan dovemansoren gericht, want een minuut later lag de 1-0 alsnog achter doelman Stephan Veenboer. De sluitpost had geen antwoord op een rebound van Wouter van den Berg. De Amsterdammers waren duidelijk niet bij de les en werden afgebluft door een fanatiek Zuidvogels, onder leiding van voormalig De Dijk-trainer Juan Fernandez Coto.

Na ruim een kwartier spelen namen de bezoekers iets meer het initiatief, maar echte kansen bleven uit. Cedric Main slaagde er in de 37ste minuut in om een individuele actie af te ronden met een snoeihard schot en daarmee de stand gelijk te trekken: 1-1. Nog voor de rust brandde het duel helemaal los. Ajax deelde een nieuwe dreun uit aan Zuidvogels door aan de leiding te komen nadat Ricardo Fransberg op aangeven van Jack van Moerkerk trefzeker was. Lang duurde de euforie niet, want nonchalance of een gebrek aan scherpte zorgde vrij snel daarna ervoor dat Zuidvogels via Jermaine Heldoorn weer op gelijke hoogte kwam: 2-2.

In de tweede helft gingen beide ploegen vrolijk verder waarmee ze het eerste bedrijf waren geëindigd: aanvallen. Veenboer redde goed op een inzet van Jorik van Ruiswijk en enkele minuten daarna eindigde een solo van Stanley Akoy op de voeten van Frank Mol. Nadat het eerste uur was verstreken kwam Zuidvogels opnieuw op voorsprong. Hidde van Erkel bracht de 3-2 op het scorebord. Nog geen tien minuten later ontsnapte Ajax aan een grotere achterstand omdat Tim de Jong op de doellijn redding bracht.

Die gemiste kans kwam de thuisploeg vervolgens duur te staan. Bilal el Amrani speelde zichzelf goed vrij om vervolgens met een uithaal voor de 3-3 te zorgen. Diezelfde El Amrani kon vijf minuten voor tijd een kopbal niet de juiste richting meegeven om er zelfs een overwinning uit te slepen. Aan de andere kant van het veld behoedde Veenboer de Amsterdammers voor een nederlaag met een miraculeuze redding op de inzet van Richard Gooijer.

Beide ploegen konden na afloop leven met de puntendeling. Ajax heeft het nacompetitieticket en Zuidvogels heeft het ontlopen van directe degradatie in eigen hand. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag Hoofdklasse B.