Gelijkspel tegen Roda ’23 voldoende voor Sporting Martinus in beker

Sporting Martinus (zondag) heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van de KNVB Districtsbeker. De ploeg van Ron Gerlof had aan een punt genoeg tegen rivaal Roda ’23 om als groepswinnaar door te gaan in de beker. Op bezoek in Bovenkerk eindigde de derby in een 2-2 gelijkspel.

De wedstrijd was slechts vier minuten oud toen de openingstreffer viel. Een fout van Martinus-doelman Steven den Heeten leidde de treffer van Damien de Vegt in. Den Heeten kreeg de bal niet goed weg, waar de aanvoerder van Roda ’23 optimaal van profiteerde. Na een klein half uur was het opnieuw raak voor de thuisploeg. Tim Engeln kwam van de rechterkant naar binnen en schoot in de korte hoek de 2-0 binnen.

Met een 2-0 voorsprong op het scorebord ging Roda ’23 op zoek naar de beslissende derde treffer. Lennart Rust kreeg die kans, maar op aangeven van Melvin Joling schoot hij over. Sporting Martinus kreeg daarna zijn eerste echte kans van de wedstrijd. David Soesan ontsnapte aan buitenspelval, omspeelde doelman Mike van Zwieten maar zijn schot werd nog voor de lijn tegengehouden door Matthijs Coenradi.

Roda - Martinus

In de tweede helft ging Martinus op zoek naar de aansluitingstreffer. Nadat Jesse Correia na acht minuten uit een vrije trap van Ramon Wismeyer over kopte, was de verdediger enkele minuten later wel trefzeker. Opnieuw op aangeven van Wismeyer was hij de sterkste in de lucht en zorgde voor de 2-1. Het gaf de gasten vertrouwen, die meteen op zoek gingen naar de benodigde gelijkmaker.

Op de counter kreeg Martinus twee serieuze kansen via Soesan en Hidde Peterson, maar bleef het 2-1. Roda ’23 had het meeste balbezit, maar kon de kleine kansen die ze creëerden niet verzilveren. De compacte verdediging van Martinus liet geen grote kansen toe, iets waar de thuisploeg moeite mee had om doorheen te komen. Dat werd nog lastiger toen Sporting Martinus een kwartier voor tijd op gelijke hoogte kwam.

Een vrije trap van Joël Cornwall over de grond werd door David Soesan bij de eerste paal binnen getikt (2-2). Roda ’23 probeerde in de slotfase nog terug op voorsprong te komen, maar Martinus hield het punt vast. De Amstelveense derby eindigde met 2-2 onbeslist, waardoor Sporting Martinus zich plaatst voor de volgende ronde van de districtsbeker.

Roda-doelman Mike van Zwieten is kansloos bij de intikker van David Soesan.

“Wij hadden meer recht op de overwinning”, vond Roda-trainer Marco Bragonje na afloop. “Het lukte ons alleen niet om de wedstrijd definitief te beslissen. We kunnen hier lering uit trekken wat wel en niet kan. De kansen die we creëerden maakten we niet af. Als je dan twee treffers tegen krijgt met dode spelsituaties – waar we ook nog afspraken over hebben gemaakt – kunnen we ons dat zelf aanrekenen.”

Voor Sporting Martinus komt de eerste plaats in de bekerpoule goed uit. “Hierdoor kunnen we met vertrouwen door richting komend seizoen in de vierde klasse”, zei trainer Ron Gerlof. “Ik heb goede dingen teruggezien vandaag. Standaardsituaties hebben we afgelopen week extra op geoefend en het heeft ons meteen een gelijkspel op geleverd. En dat punt was ook verdiend, zeker op basis van de tweede helft.”