Gemeente Amsterdam verbiedt ‘T Knooppunt vanwege ‘criminele invloeden’

‘T Knooppunt verdwijnt definitief uit Amsterdam. Nadat eerder deze week naar buiten kwam dat de club bezig is om verder te gaan in een andere stad en onder een andere naam, meldt Het Parool nu dat de gemeente Amsterdam de zaalvoetbalclub de toegang tot alle sporthallen in de stad heeft ontzegd. De club zou jarenlang gerund zijn met geld van drugscriminelen.

Volgens de gemeente zijn er “integriteitsrisico’s”, omdat binnen de club grote sommen aan misdaadwinsten zijn rondgegaan. “Het mag niet zo zijn dat criminelen rolmodellen worden omdat zij zo’n succesvolle club financieren”, zegt rechercheur Arno van Leeuwen, die het onderzoek leidde. “Voor je het weet zou het idee kunnen ontstaan dat zaalvoetbal alleen is weggelegd voor criminelen.”

De club zou het speeltje zijn geweest van beruchte Amsterdamse criminelen, concludeert de recherche. Zo speelde erelid en kopstuk Houssine A. een hoofdrol in onderwereldvetes en werden met zijn criminele vermogen spelers en trainers betaald. Vermoedelijk ging het jaarlijks om tonnen. Twee andere mannen die volgens bronnen de spelers betaalden zijn in 2013 en dit jaar in Amsterdam doodgeschoten.

In een reactie aan Het Parool geeft speler en adviseur Soufiane el Hahaoui aan zich niet te herkennen in deze bevindingen. “Ik weet niets van criminele geldstromen. Er zijn geen spelers betaald. De namen van criminelen ken ik niet. Ik weet dat er jaren geruchten waren, maar met geruchten kunnen we niet zoveel. We wilden mét de gemeente juist onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.”

‘T Knooppunt maakte de afgelopen jaren een flinke opmars. In 2014 promoveerden de Amsterdammers naar de Eredivisie. Twee jaar later werd de beker gewonnen, waarna in 2017 de kers op de taart werd gezet met de felbegeerde landstitel. Daar is nu een einde aan gekomen. De club is door de KNVB uit de competitie gehaald en het is niet bekend of en op welke manier de overblijfselen van ‘T Knooppunt elders verdergaan.

Foto: RickySportphotography

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)