Home / Algemeen / Gouden wissel penaltykiller Stephan Veenboer helpt Ajax voorbij EDO

Gouden wissel penaltykiller Stephan Veenboer helpt Ajax voorbij EDO

Ajax heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van de districtsbeker. De ploeg van Jorg Smeets had strafschoppen nodig tegen eersteklasser EDO, nadat er na negentig minuten een 1-1 eindstand op het scorebord stond. Het inbrengen van Stephan Veenboer bleek een gouden zet, want hij stopte twee strafschoppen voor de Hoofdklasser.

Bij het ingaan van de blessuretijd, enkele minuten nadat EDO gelijk had gemaakt, greep Smeets in. Stephan Veenboer stond opeens klaar om in te vallen als vervanger voor Jan Ziere, die als tweede doelman de kans krijgt in de beker. “In het verleden heeft Stephan meer penalties gestopt dan Jan. Het is heel vervelend, want Jan heeft goed gekeept, maar ik had toch meer vertrouwen in Stephan. Ik wil gewoon een ronde verder, want we willen de beker winnen”, was de uitleg van de oefenmeester.

Vijf minuten voor tijd werd Ziere door Jeff Kemper al geklopt vanaf elf meter, nadat de sluitpost te laat kwam bij een duel met EDO-aanvoerder Elroy Tuur: 1-1. Dat de wedstrijd nog niet beslist was, had Ajax volledig aan zichzelf te danken. De thuisploeg liet meerdere kansen onbenut. Een terugkerend probleem van de Amsterdammers. “In de laatste vijf wedstrijden hebben wij zo’n veertig kansen gehad, maar slechts zeven keer gescoord. Op de één of andere manier gaat dat in de koppies zitten.”

In de eerste helft stond doelman Folke Maenhout goed opgesteld bij een schot van Stanley Akoy en een kopbal van Bilal el Amrani, terwijl Berry van ‘t Land de lat trof. In de 56ste minuut brak Kenneth Misa-Danso, nadat hij vlak daarvoor een enorme mogelijkheid onbenut liet, de ban voor Ajax. “Ik dacht dat die treffer een opmaat zou zijn voor de 2-0 en de 3-0, maar die vergaten wij te maken”, zag Smeets. Zo raakte Siver Abdulrahman de paal. “Ondank dat we heel veel kansen kregen, vond ik ons veldspel onverzorgd. We leden snel balverlies, speelden in een te laag tempo en maakten verkeerde keuzes voor het doel.”

Dat leek de Amsterdammers bijna fataal te worden toen EDO er strafschoppen uit sleepte. De misser van Bilal el Amrani bij de eerste penalty (huizenhoog over) maakte het er niet makkelijker op voor de thuisploeg. Totdat Veenboer zich onderscheidde. “Dat moest ook wel, want dankzij Bilal mocht ik meteen aan de bak”, grinnikte de sluitpost over de gestopte strafschop van Kemper. “De eerste penalty pakken is lekker. Maar het blijven strafschoppen.. Ik heb ook eens met Telstar in de Amstel Cup de eerste drie gestopt, alleen schoten wij er vier naast. Ja, dan ben je alsnog snel klaar.”

Namens Ajax scoorden Mike van ‘t Land, Stanley Akoy en Roy Deken. Voor EDO schoot Elroy Tuur over, terwijl Faissal Ben Hadi wel trefzeker was. Veenboer eiste vervolgens de hoofdrol op door ook de strafschop van Randy de Wit te keren. Daardoor ontsnapte Ajax aan eliminatie, juist nu zij zo dicht bij het eerst doel zijn: een plek bij de laatste vier. “Het zou mooi zijn als we ons weer kunnen plaatsen voor de landelijke KNVB Beker. Anderhalf jaar geleden heb ik met De Dijk tegen Vitesse gespeeld en begin dit seizoen natuurlijk Ajax-FC Utrecht. Dat zijn de leuke wedstrijden.”

Kijk hier voor alle uitslagen in de districtsbeker. De loting voor de kwartfinale is zeer waarschijnlijk volgende week.

Foto’s Richard Maertens

Send this to a friend