Goudhaantje Köylü (De Dijk) wil voorbeeld zijn: “Bewees ze elke keer het tegendeel”

Kubilay Köylü heeft zijn draai al aardig gevonden bij derdedivisionist De Dijk. De negentienjarige aanvaller was in de oefenwedstrijden vier keer trefzeker en vond ook tegen Harkemase Boys (2-1) het net. Zaterdag gaat de competitie van start tegen SteDoCo. “Ik denk echt dat wij kunnen verrassen.”

Terwijl het interview bijna klaar is, neemt Köylü de regie over omdat hij zelf een punt wil aanstippen. Ondanks zijn jonge leeftijd wil hij een voorbeeld zijn voor jongens ‘zoals hij’. Talenten die het moeilijk hebben, op vroege leeftijd ergens worden weggestuurd of het vertrouwen missen. “Ik heb vaak genoeg te horen gekregen dat ze het niet in mij zagen zitten. Dan moet je niet opgeven. Die mentaliteit heeft er bij mij altijd ingezeten, een echte winnaar. Aan het einde bewees ik ze elke keer het tegendeel.”

Dat begon al in Almere, waar de aanvaller de jeugd van de plaatselijke profclub doorliep, op een kort uitstapje naar FC Utrecht na. In de Onder-17, onder de vleugels van oud-prof Kiki Musampa, beleefde hij zijn toptijd en de Hoofd Jeugdopleiding was helemaal weg van hem. Maar omdat de trainer van Jong Almere City al een speler op zijn positie had, zat een contract er voor hem niet in en kwam er een jaar geleden een einde aan zijn periode in Flevoland. Zijn zaakwaarnemer bracht hem vervolgens naar Erzurumspor, in het oosten van Turkije. Daar, op het tweede niveau, maakte Köylü opnieuw de grillen van een trainer mee.

“Ik zou daar voor het eerste elftal gaan, met een contract, maar ik heb geen kans gekregen”, zegt hij. “Ze vonden mij nog te jong. In Turkije hebben ze liever voetballers die aan het einde van hun loopbaan zitten, dan dat ze talenten laten spelen. Het is niet gegaan zoals gehoopt, toch heb ik er geen spijt van. Je bent daar alleen en wordt op die manier volwassener. Het voetbal was heel fysiek, ook daarin ben ik erg sterk geworden omdat je elke dag bezig bent. Ik heb het seizoen afgemaakt, maar wist wel dat ik terug naar Nederland wilde.”

Via oud-ploeggenoot Stany Dankerlui, die hij kent uit hun periode bij Almere City, belandde Köylü in Amsterdam-Noord. Eenmaal daar aangekomen kwam hij met Clyde Olf en Nigel Olvira nog twee oude bekenden tegen. “Stany vertelde mij dat hij een leuke club had gevonden. Ik trainde een keer mee om te kijken of ik het wel leuk zou vinden. Direct dezelfde avond werd ik gebeld door de club dat zij mij graag wilden hebben. Voor mijzelf was het ook vrij snel duidelijk. De trainingen zijn super scherp, iedereen wil zich bewijzen en de Derde Divisie is een mooi podium om jezelf op de kaart te zetten.”

In de eerste officiële wedstrijd, voor de kwalificatie voor de TOTO KNVB Beker, zetten de Amsterdammers zich al goed op de kaart. Competitiegenoot Harkemase Boys werd prima partij geboden en zelfs de 2-1 nederlaag zorgde voor optimisme bij De Dijk. “Ik had niet verwacht dat wij zo snel een team zouden zijn. We weten dat het in het begin moeilijk kan zijn, maar wij zullen onze tanden laten zien om er toch een mooi seizoen van te maken. Als je het dan in de eerste wedstrijd, met een ploeg die pas net bezig is, een Harkemase Boys het zo lastig kan maken.. Ik denk echt dat wij kunnen verrassen.”

Foto: Orange Pictures

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)