Het geboortemaand effect nog altijd de hardnekkigste ongelijkheid in de sport’
In het eerste deel sprak Den Dikken over het geboortemaand effect bij BVO’s en amateurverenigingen, onderscheidend zijn en de kritieken op voetbalscholen. Klik hier voor deel 1. Het vervolg vind je hier onder…..
Keurmerk
Acht op de tien voetbalscholen heeft niet juiste intenties, blijkt uit meerdere onderzoeken van gemeenten en onderzoekbureaus. Er worden sinds afgelopen seizoen zelfs BOA’s de sportparken op gestuurd in Amsterdam om controle uit te oefenen. ,,Daarom ben ik voorstander van een keurmerk”, zegt den Dikken. ,,Het loopt inderdaad de spuigaten uit met de handel in voetbaltalenten. Het kaft moet van het koren gescheiden worden. Ik denk dat wij kunnen voldoen aan de standaard en mogelijke eisen vanuit gemeenten, KNVB en verenigingen. Het zou alleen maar in ons voordeel zijn als er regulering kom. Ik vind ons een gedegen partij. Wie ons controleert? Nog niemand. Ik ben ook voor de VOG invoering. In dat proces zijn we bezig met de gemeente. In de praktijk kan het wel eens lastig worden met een invaller, maar de vaste mensen moeten bij ons een VOG hebben. Ik wil betrouwbare mensen op het veld.”

Brainstormen
De KNVB stimuleert verenigingen in het opzetten van interne voetbalscholen. Goed idee, toch? ,,Uiteindelijk wil je soms een andere omgeving, met een andere prikkel. Als je het intern opzet, zorg er dan voor dat je wel onderscheidend bent en blijft. Wij geven elke maandag SKILL training bij FC Aalsmeer en op vrijdagen bij s.v. de Meer. Dat is ook onze tegenprestatie voor de samenwerking. Teams die mogen meetrainen. We zitten nu in een interessant proces met de gemeente Amsterdam. Op advies van de gemeente zijn we samenwerkingen aangegaan. Onderverhuren van velden door verenigingen is met nieuwe regelgeving niet (meer) toegestaan. Daar is ook begrip voor bij ons, dat verbod. Maar, wij leveren diensten terug aan de vereniging. Die hebben ook een bepaalde waarde. Alleen betalen voor velden is ook een optie voor ons, maar dan valt het voordeel voor de club weg. Waarom zouden wij dan nog workshop voor de club doen en trainers opleiden? We betalen per slot van rekening de volle mep voor een veld. Nu zijn onze clubs blij met de ondersteuning. Iedereen ontvangt kwaliteit. Dat zie ik als iets positiefs. We blijven met de Gemeente Amsterdam in gesprek. Het leidt namelijk nu ook tot inzichten bij de gemeente. Het mes kan aan alle kanten snijden, er moet gezonde balans zijn. De gemeente moet gaan reguleren, niet alleen maar volle kracht vooruit met het mes tussen de tanden en uitbannen. Als het te duur wordt, dat de individuele begeleiding van spelers onbetaalbaar wordt, dan beperken we de ontwikkeling. De specifiteit is een ondergeschoven kindje. Voor voetbaltraining heb je een veld nodig, als dat niet meer toegankelijk wordt door de prijs, vervalt dit. Het mooiste zou zijn als je overal velden hebt in de stad, waar je stukje veld kan huren. Wat mij betreft aparte velden per gemeente of stadsdeel. Voor een lager tarief je ding kan gaan doen. Power league veldjes, voor een schappelijk tarief. In Engeland is dat aanwezig. We hebben geen full size veld nodig. Met 20×20 kan je al een hoop doen. Via een loket een veld huren, daar zie ik wel wat in. Kleinere verenigingen benutten de velden niet optimaal en met de huidige regels zijn we beperkt. Alle kleine voetbalscholen gaan straks stoppen, omdat het financieel niet meer op te brengen is. Ik ben benieuwd naar die ontwikkeling.”

Beweegarmoede
Probleem is dat er weinig voor buiten gespeeld, anders dan 15-20 jaar geleden. ,,Daarom moeten we blijven organiseren, om ontwikkeling te stimuleren”, zegt Den Dikken. ,,Het concept Voetbalschool kan een oplossing of middel zijn. Het probleem is dat de groeiende markt momenteel wordt overspoeld. Goed dat de gemeente in actie komt. Nogmaals, daar ben ik blij mee. Een samenwerking tussen goede voetbalscholen met de juiste intentie, de KNVB en verenigingen? Daar zou ik helemaal voor zijn. Ik wil wel het gesprek aan gaan. Want, de KNVB zet nog niet genoeg in op het ontwikkelen van individuele vaardigheden. Waar kunnen we samenwerken en kunnen we elkaars methode omarmen? Expertise gaan delen! Er moet niet alleen maar focus liggen op teamtraining en teamtaken. Meer voetbal, breder, is beter worden.”
Discussies
De reacties vanuit clubs en trainers zijn verschillend op het fenomeen voetbalschool. ,,Ik voer veel gesprekken met bijvoorbeeld de BVO’s. Er zijn trainers die niet graag willen dat kinderen bij voetbalscholen trainen. Er ontstaan discussies met spelers omdat zij hun inhoud anders aanbieden. Ik heb bij die clubs gewerkt, ik begrijp dat punt heel goed. Maar, wij zeggen de kinderen niet wat ze moeten doen. We geven ze opties mee. Laten spelers zelf situaties oplossen. Je moet bij ons dus niet iets uitvoeren volgens één lijn. We helpen de spelers daar ook mee. Wij gaan nooit tegen clubvisie of -beleid in. Op externe factoren hebben we vaak geen invloed, een club eveneens niet. Een oom die allerlei ongefundeerde meningen deelt met zijn neefje, ouders die hun kind in de avonduren rondjes laten rennen. Gelukkig zijn er ouders die thuis een goed programma dragen, dat echt wat toevoegt. Maar, uiteindelijk is het ook aan de ouders om te bepalen wat ze doen. Voetbal is óók een teamsport. Buiten individuele teamomgeving blijft dat de basis. We zijn duidelijk wat bij ons het traject is. Wij bepalen daarin. Heel strikt. Ouders mogen dat anders zien en een andere mening hebben. Ouders kiezen uiteindelijk de omgeving voor hun kind. Het stoppen bij een club en alleen maar individueel gericht trainen is geen goed idee. Het spelen van wedstrijden is belangrijk; het teamgevoel hebben, een goed teamlid zijn bij je club. Ook andere medespelers helpen, aansturen. Sociale vaardigheden leren en in de kleedkamer zitten. Er moet niet alleen maar een individuele focus zijn. Dat is ook heel veel waard. Ouders zijn daarin soms onwetend. Daar ontstaat dus de handel in die kinderdromen. Er zijn genoeg ‘cowboys’ in de markt die hun diensten direct investeren in spelers om daar vervolgens zelf beter van te worden. Ze bouwen doelbewust op extreem jonge leeftijd een relatie en een schuldgevoel op, door het investeren van hun diensten en hersenspoelen van spelers en ouders die nog onwetend zijn ouders worden dan gedwongen voor dit soort partijen te kiezen. De kinderen zijn inmiddels ‘ingepakt’. Talentvolle spelers en hun ouders dienen hier al in een heel vroeg stadium voor te worden gewaarschuwd, want het lijkt steeds gekker te worden. Hier ligt een verantwoordelijkheid bij de KNVB en clubs om ouders hierover te informeren.”

Schandalig. België gaat wel van start
Het geboortemaand effect blijft voor Den Dikken de grootste doorn in het oog. ,,Dertig jaar kennis over dit onderwerp, de cijfers worden alleen maar bedroevender! Nog altijd zijn er geen eerlijke kansen. Als de verenigingen zouden indelen per half jaar, bijvoorbeeld als de O9-1 en O9-2 uit eerste half jaar en tweede half jaar spelers zou bestaan, dan zal dat de effecten halveren. Binnen een BVO omgeving, wat opleidt tot betaald voetbal moeten ze ieder jaar de peildatum verschuiven. Met drie maanden. In acht jaar opleiding moeten iedere speler in Q1, Q2, Q3 en Q4 hebben gezeten. Zo zijn alle spelers een keer de jongste geweest waardoor ze op de tenen lopen en de oudste waarin ze leiding hebben gegeven. Als ze dat nu, vandaag, zouden invoeren bijvoorbeeld peildatum 1 april dan schrikt iedereen zich een ongeluk. Je gaat ineens anders naar spelers kijken. De context veranderd. Dat het nog steeds niet gebeurd, vind ik schandalig. Er worden wel initiatieven genomen, maar geen concrete actie ondernomen. Los van wat “future’ activiteiten, waar spelers met een biologische achterstand wat extra bijscholing of een podium kunnen krijgen. In het amateurvoetbal zal het verschuiven van de peildatum op veel weerstand stuiten. Sociaal gezien is dat te begrijpen. Dat is een grote uitdaging. Per half jaar selecteren met twee selectie teams in roulatie zou een mega stap vooruit zijn. De winterstop is een mooi knipmoment, met de kleinere KNVB-competities die aangeboden worden. In het amateurvoetbal moet je niet elk jaar wisselen. Ik heb over dit onderwerp met Nigel de Jong gesproken. Ik geloof dat je er meer eruit haalt onder de juiste weerstand. Beter worden van betere spelers. Bij Ajax word je veel beter door hoger niveau, mits je kan aanhaken. Spelers passen zich op den duur aan. BVO spelers moeten getest en ontwikkeld worden. Twaalf maanden is gewoon een te groot gat. Zeker op jonge leeftijden. Trainers moeten daarin ook opgeleid en begeleid worden. Hoe beter de voetbalomgeving, hoe beter het is. In de breedte kan Nederland zich nog verder ontwikkelen. Structureel en duurzaam opleiden, dat is ook de manier waarop wij bij Born to Play werken. Ik begin er altijd over als ik de kans krijg; via TV, podcast of bij KNVB-cursussen. In België gaan ze trouwens wel komend seizoen beginnen.”
Binding
Is Den Dikken een (dag)dromer of idealist? ,,Mijn drijfveer is onveranderd. Ik wil iets unieks neerzetten, dat wat ik zelf niet heb gehad. Het is zoeken naar de beste manier voor kinderen om zich te ontwikkelen. Wij hebben kinderen de afgelopen jaren echt een beetje vooruit geholpen. De reacties van de ouders zijn dat iedereen de meerwaarde ziet in dat wat we doen. We zijn kindvriendelijk, onze trainers schreeuwen of pushen niet. We stellen normen, aangepast op het niveau en de groep. Die is soms wel anders bij de Elite dan bij de voetbalschool. We geven ze wat ze nodig hebben, het traject verschilt en de benadering soms ook. Ik voer de gesprekken met spelers en ouders. Ik ben zo gek dat iedere speler zich mag aanmelden voor een evaluatiegesprek van tien minuten. De laatste drie weken van een seizoen voer ik veel gesprekken. Ik vraag ook om feedback. Iedereen wil gehoord worden. Ik wil de kinderen zien en aandacht geven. Ik wil ze ook bij naam kennen, welke club ze spelen. Die binding creëren. Dat is ook de reden dat ik niet heb verlengt bij AZ. Ik kon niet altijd meer bij Born to Play zijn. Dat miste ik. AZ is wel super veilig qua omgeving. Daar neem ik veel van mee. Ik heb nieuwe inzichten gekregen en in mijn omgeving pas ik dingen toe hoe ik het ook wil. AZ heeft ook een familiair gevoel, waar iedereen zichzelf kan zijn. Dat is mijn voorbeeld.”
Ook vriend worden van het Amsterdamsche Voetbal? Lees snel verder