HBOK hekkensluiter af na spectaculaire zege op OSV

Het tegen degradatie vechtende HBOK heeft zich zaterdag naar drie zeer belangrijke punten geknokt tegen OSV. De ploeg van trainer Wessel Colijn trok met 4-2 aan het langste eind tegen de formatie uit Oostzaan. Na een 1-1 ruststand maakten de Zunderdorpers in de tweede helft, waarin drie rode kaarten vielen, het verschil. Door de broodnodige zege klimt HBOK naar de elfde plek in de zaterdag tweede klasse A.

Voorafgaand had HBOK al vijf duels op rij verloren. De nederlaag vorige week tegen laagvlieger Castricum hakte er behoorlijk in. Tegen middenmoter OSV was een overwinning het enige dat telde voor de thuisclub. Colijn, die na dit seizoen vanwege de resultaten weg moet, drukte vooraf al zijn stempel op de wedstrijd. De oefenmeester hield sterkhouders Mauritsio Helstone en Anouar Lakbila, vanwege te laat komen, buiten de basis.

HAV-Article-2

Zonder dit duo begon HBOK onthutsend zwak aan de wedstrijd, die vanwege de weersomstandigheden op het bijveld werd afgewerkt. Nadat doelman Maarten Daniels goed weg kwam bij een ietwat te trage uittrap, moest de sluitpost na zes minuten alsnog vissen. Dave Sijbrands vond met een afgemeten pass Jesse Willems,die geen fout maakte. Een fikse streep door de rekening voor het kwakkelende HBOK. Pas na een kwartier ontwaakte de thuisploeg en kreeg het ook wat kleine kansjes.

De grotere mogelijkheden waren echter voor de gasten. Een poging van Bruce Carstens veranderde van richting en spits David Zwiebel verprutste een enorme kans van dichtbij. Colijn kon het zwakke optreden van zijn elftal niet aanzien en greep halverwege de eerste helft in. De keuzeheer haalde Burak Yegek naar de kant en bracht Helstone erin. Het wierp zijn vruchten af. De invaller nam zijn ploeg bij de hand en kreeg op aangeven van Davey de Haze ook de eerste grote mogelijkheid – Helstone mikte iets te hoog – voor HBOK.

HAV-Article-5

De gastheren waren na deze kans de bovenliggende partij en zetten OSV, dat slordiger en slordiger werd, onder druk. Het leverde tien minuten voor de pauze de gelijkmaker op. De Haze werd aangespeeld binnen de zestien en kreeg de ruimte om naar zijn goede been te draaien: 1-1. HBOK rook haar kans na dit doelpunt en maakte met een hoop werklust OSV het voetballen onmogelijk. Het leverde voor de rust geen voorsprong op voor de Zunderdorpers.

In het tweede bedrijf was de eerste grote kans voor OSV. Willems legde goed terug op Carstens die in de korte hoek Daniëls op zijn weg vond. Hierna nam HBOK het heft weer in handen. De thuisploeg kreeg tien minuten na rust een strafschop vanwege een overtreding van Mischa Klaver op Helstone. De OSV-verdediger kreeg van arbiter De Haan zijn tweede gele prent en mocht vertrekken. De Haze liet het buitenkansje vanaf elf meter onbenut. Colijn: “Dan denk je toch weer dat je in de hoek zit waar de klappen vallen.”

HAV-Article-3

Toch viel HBOK deze middag wel aan de goede kant van de score. Bovendien moest OSV zelfs met negen man verder vanwege een tweede gele kaart voor Zwiebel voor praten. Na een inzet op de paal van Helstone en een tweede gele kaart voor doelpuntenmaker De Haze, bracht Marcel Koning HBOK op voorsprong. Met een beetje wind en geluk mee dwarrelde een voorzet van de verdediger zo het doel in. Tien minuten voor tijd gaf Jesse Braspenning HBOK een extra zetje richting de zege door oog-in-oog met doelman Rachid el Guebli geen fout te maken.

Maar OSV gaf de strijd nog niet op. Vanwege duwen ging de bal ook bij HBOK op de stip. Tom Clobus koos de goede hoek en zorgde voor de aansluitingstreffer: 3-2. Door deze treffer hoopte OSV toch nog op een punt. Dat zou voor HBOK een behoorlijke tegenslag zijn, alleen viel die gelijkmaker niet. Invaller Lakbila tekende in de slotminuten voor de bevrijdende 4-2 en de belangrijke drie punten voor de Zunderdorpers.

HAV-Article-4

“Het is één minuut voor twaalf bij HBOK dus deze overwinning hadden we nodig. Hierdoor krijgt de ploeg een enorme boost. Vorige week hebben wel veel pech gehad en dat hoort erbij, maar vandaag moesten we gewoon”, waren de woorden na afloop van Colijn. Verliezend trainer Kai Meeuwsse vond dat OSV het verlies aan zichzelf moet verwijten. “We begonnen sterk de eerste 25 minuten, daarna vergeet je te voetballen. Als je dan nog twee rode kaarten krijgt wordt het een lastig verhaal.”

Volgend weekeinde moet HBOK op bezoek bij het eveneens laaggeklasseerde EVC. OSV neemt het in eigen huis op tegen ZOB. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zaterdag tweede klasse A.

Verslag: Justin Crombeen
Foto’s: RickySportsPhotography