HBOK en Donny Rijnink kunnen weer lachen na de 4-0 overwinning

HBOK krijgt gehoopt schokeffect: ‘Spelers hebben antwoord op het veld gegeven’

HBOK speelde tegen Olympia de eerste wedstrijd na het wegzenden van trainer-coach Juan Coto. Gesprek van de dag op sportpark W. van Schalkwijk was natuurlijk of het schokeffect zou komen. ,,Je hoopt er natuurlijk wel op, maar het wegsturen van de trainer past eigenlijk niet bij HBOK”, was een gehoorde zin op het lenteachtige voetbalveld waar de thuisploeg zaterdagmiddag korte metten maakte met de Gouwenaren: 4-0.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gehoopte schokeffect van een trainerswissel eerder mythe dan feit is. Gemiddeld genomen zullen de winstkansen na een trainerswissel niet toenemen. Het wegsturen van de trainer blijft dan ook een ‘gok’: soms win je, soms verlies je, en soms speel je gelijk.

HBOK strafte op de eerst volgende speeldag die wetenschap al deels af. Het laatste redmiddel zijn de spelers zelf en de club hoopte dat de ervaren en ‘warme’ trainer Tijs Schipper goed voor de (zater)dag zouden komen. Aldus geschiedde.

De problemen die zo vaak zichtbaar waren, bleven deze zaterdagmiddag uit. Jeffrey Bok was on fire met drie doelpunten en verdedigend gaf de geplaagde ploeg vrijwel niets weg. Het hield de ‘nul’ en daar was de nieuwbakken trainer-coach verguld mee. Tegelijk nam het afscheid van de laatste plek en kan de ploeg verder omhoog kijken.

Coach Schipper: “Ik heb donderdag voor het eerst getraind met de jongens. Dus zo ontzettend veel heb ik niet kunnen doen. De spelers hebben antwoord gegeven. Dat hebben ze op juiste wijze gedaan door ontzettend hard te werken met elkaar en op de juiste momenten de doelpunten te maken. Ja, de opluchting is heel erg groot.”

HBOK kreeg na vijf minuten een terechte strafschop die onberispelijk werd binnengeschoten door Jeffrey Bok. De wedstrijd bleef vervolgens redelijk in evenwicht. Een kleine tien minuten voor de rustpauze was het opnieuw Bok die kon afdrukken. Uit een afgeslagen aanval reageerde Bok zeer attent en schoot beheerst binnen: 2-0.

HBOK ging met een goed gevoel en rust in het lijf de kleedkamers in. Kort na rust kreeg de thuisploeg opnieuw een strafschop van scheidsrechter de Waard en weer was deze terecht. Jeffrey Bok mocht aanleggen voor zijn derde van deze middag en deed dat uiterst bekwaam: 3-0. Vervolgens nam HBOK goed stelling. Geen tegendoelpunt was de opdracht. Waar HBOK in de afgelopen periode te vaak nog een wedstrijd – soms al in een vroeg stadium – weg gaf, was dat zaterdagmiddag niet het geval. Een kwartier voor tijd de mooiste aanval van de wedstrijd, met een hoofdrol voor Nerivio Kasanwirjo die een aanval door het centrum opzette en met een dubbele één-twee combinatie doelman Mees van den Berg van Olympia kansloos liet: 4-0.

“Ik heb vandaag tegen deze ploeg gezegd; ‘we gaan met elkaar aanvallen en met elkaar verdedigen’. Zo eenvoudig is het eigenlijk”, vervolgt Schipper. “Met tegenslag moeten we niet door de ondergrens zakken, die grens werd te vaak bereikt. HBOK verloor daardoor veel wedstrijden. De motivatie zakte weg. Na rust wilden we de tegenpartij geen kans bieden op een aansluitingstreffer. Dat lukte uitstekend. Na de 3-0 hebben we heel goed gespeeld, goed aan de opdracht gehouden. Geconsolideerd. Mijn complimenten naar de groep, die heb ik ze ook gegeven. Ja, nu is het even feest. Dat mag ook. We gaan naar de eindfase van de competitie en die is niet te voorspellen. Wat dat betreft kijken we naar onszelf en willen we komende week tegen Monnickendam minstens hetzelfde brengen wat we vandaag brachten.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zaterdag eerste klasse A.