HBOK wint van strijdvaardig OSV

HBOK heeft de derby van het Noorden vandaag met 2-1 gewonnen van OSV. Vooraf gezien was HBOK dit aan haar stand verplicht. Achteraf gezien was OSV misschien wel de morele winnaar. De ploeg van Rene Panhuis toonde een enorme veerkracht en spelbeleving, waardoor het verschil niet zo groot was. HBOK houdt hiermee aansluiting met de top. OSV moet zich met deze inzet kunnen handhaven in de tweede klasse A.

HBOK blijft een aparte club. Een stukje Amsterdam midden in de weilanden. De vorig jaar gedegradeerde ploeg keek uit naar de confrontatie met OSV en moest winnen om een kans op promotie te houden. OSV wilde vooral laten zien dat het een plek in de tweede klasse verdient.

Vanaf het begin wilde het HBOK van Don Guezen druk zetten op de tegenstander, die fel afgejaagd werd. Dit lukte redelijk, waardoor HBOK het meeste aan de bal was. OSV moest af en toe terug, iets dat de ploeg vooraf had ingecalculeerd. In balbezit kon HBOK echter niet dichtbij het vijandelijke doel komen. Een kopballetje van spits Gino Scheffer, een vrije trap van Henk Abercrombie, het waren de spaarzame momenten dat HBOK zicht had op een doelpunt. OSV gokte in de counter vaak op de talentvolle Jermaine Ristie, die een gevaarlijke snelheid bezit, maar het zichzelf vaak lastig maakt door drie tegenstanders te willen passeren. Neem daarbij het feit dat beide ploegen ook veel balverlies leden en het werd een wedstrijd die niet getypeerd werd door goed voetbal. Strijd was er wel genoeg en scheidsrechter Martien Huigen besloot om het zeer kort te houden. Iets wat begrijpelijk was in deze gespannen wedstrijd.

Nadat Scheffer namens HBOK een keer gevaarlijk doorbrak en keeper Michel Heeren van OSV kon redden, werd er voor rust toch nog gescoord. HBOK kreeg een vrije trap op bijna twintig meter van de goal. Andy Simpe ging achter de bal staan en draaide deze over de muur. Keeper Heeren kon er niet bij en HBOK mocht toch nog met een 1-0 voorsprong gaan rusten. Min of meer terecht, aangezien HBOK toch de bovenliggende partij was.

Toen OSV er in de tweede helft de schouders onder wilde zetten, kwam het van een koude kermis thuis.  In de tweede minuut was het Simpe die een goede actie had en zijn voorzet kon met het hoofd worden afgerond door Scheffer. 2-0 en iedereen dacht al aan een warme kantine met veel gezelligheid. Scheffer kreeg nog een goede kans op de 3-0, maar ook in tweede instantie kreeg hij de bal er niet in. Dit was het moment dat OSV zich oprichtte. Bij HBOK werden Simpe en Scheffer (blessure) naar de kant gehaald. Bij OSV was de sterke Stephan Guitoneau inmiddels ingebracht en de ploeg wilde maar niet opgeven. Dit bleek terecht. Met een tomeloze inzet kreeg OSV de overhand en HBOK kwam er voetballend niet meer uit. In de 70e minuut kwam de aansluiting. HBOK leed slordig balverlies op het middenveld en OSV stuurde Renco Bakker de diepte in. Hij gebruikte sterk zijn lichaam en werkte prima af. 2-1 en met nog twintig minuten te gaan rook OSV bloed. De derby was nu echt losgebroken. HBOK moest achteruit en koos voor vrouw en kinderen eerst af en toe. Bakker kreeg een paar kleine kansjes namens OSV en Jermaine Ristie moest met handen en voeten worden tegengehouden. Toen Ristie er eindelijk wel echt door was, leverde hij een slechte voorzet af. Dit waren wel de momenten dat OSV had toe kunnen slaan. HBOK stond op barsten, maar de ploeg hield stand. OSV kreeg nog een aantal corners, maar de bal viel niet goed. Na negentig minuten gingen elf strijders van OSV met nul punten van het veld en had HBOK de fel begeerde drie punten.

Trainer Rene Panhuis van OSV had een opgeheven hoofd.
Panhuis:’Mijn ploeg heeft keihard gewerkt en dat is wat je moet doen als je de underdog bent. De tegendoelpunten vielen op rotmomenten zo net voor en net na de rust. Als wij een beetje slimmer waren geweest dan had het anders kunnen uitpakken.’

Als bestaat echter niet in de voetbalwereld en daar was trainer Don Guezen van HBOK zich van bewust.
Guezen:’Het maakt mij niet uit hoe we hebben gewonnen vandaag. Heel mooi voetbal en dan met lege handen staan, daar heb ik niets aan. Dat is ons vorig jaar heel vaak gebeurd. Ik heb bewondering voor de vechtlust van OSV, maar ben zeer blij met de drie punten.’

En zo konden beide ploegen de volle kantine opzoeken, waar het nog lang onrustig bleef. OSV heeft gestreden voor wat het waard was en HBOK heeft gedaan wat het moest doen. Volgende week een belangrijke pot voor Guezen, als in de inhaalwedstrijd AMVJ op bezoek komt. De winnaar van die wedstrijd  nestelt zich in de top. De verliezer haakt even af. Met een gelijkspel schieten beide ploegen niets op. WVHEDW zal hier zeer ontspannen naar kijken.

Foto’s: Rob Beense

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)