Het oog van de naald is net iets te dun voor gedegradeerd DCG

Het degradatiespook heeft DCG in zijn greep genomen en naar de derde klasse gestuurd. Vorig jaar lukte het de Amsterdammers door een comeback waar zelfs Houdini jaloers op zou zijn om degradatie af te wenden, maar nu lukte het niet om door het oog van de naald te ontsnappen. Het geluk van de tweedeklasser was op. Diep in blessuretijd gaf Schoten het laatste zetje: 1-2.

Hard, pijnlijk. Als een verslagen bokser, knock-out in de hoek van de ring, was zelfs trainer Brian Veldhuizen behoorlijk aangeslagen. “Met mij gaat het niet goed, met de groep niet en met de club uiteraard ook niet. Je zit in een fase waarin de klappen vallen en die zijn hard. Als je kijkt naar de wedstrijd van vandaag had ik het niet zo zien eindigen. We hebben zoveel kansen gehad om iets recht te zetten wat we de afgelopen weken niet hebben gedaan: een wedstrijd winnen. De appel is wel heel erg zuur.”

Degradatievoetbal had de laatste weken een remmende werking op DCG. Tegen Schoten ontbraken bovendien een aantal bepalende spelers. Veldhuizen moest een beroep doen op enkele spelers uit het tweede elftal en onder de lat nam keeperstrainer Donny Pronk plaats. De routinier slaagde erin om zijn ploeg lang in de eerste helft op de been te houden bij kansen voor Sjoerd Auwerda en Lennaert Stuur.

Geheel tegen de verhouding in en als een grote verrassing kwam de thuisploeg, die verder heel apathisch speelde in de eerste helft, vlak voor rust op voorsprong. Met een subtiel stiftje opende Noureddine Harrouni de score: 1-0. Het scheelde weinig of Walid Mabrouk (recht op doelman Remy Hereur) en Aimane El Guermiti (schot over getikt) hadden hier nog voor de theepauze een schepje bovenop gedaan.

De voorsprong was een flinke opluchting voor de Amsterdammers. Na de rust konden zij hierdoor iets vrijer voetballen. Soms iets te vrij, want zo’n vijf één-op-één-situaties werden onbenut gelaten. Besluiteloosheid in de buurt van het doel speelde DCG parten. Veldhuizen moest het met lede ogen aanzien; hij kon de ballen er niet zelf inschieten. “Je wil misschien vanaf de kant meer dan je ploeg kan brengen. Ik denk dat het geen onwil was. Zoiets is helaas niet grijpbaar.”

Een beslissing bleef uit en daar kon Schoten een kwartier voor tijd profiteren. Linksback Bilal El Ouariachi kreeg iets teveel ruimte om te schieten en liet Post met een droge knal kansloos: 1-1. De slotfase werd een conditionele slijtageslag. Ruim negentig procent van de spelers van DCG doet aan de Ramadan en meerdere spelers waren behoorlijk uitgeput. Daardoor kon de thuisploeg de grip op de wedstrijd niet meer terugpakken. “We hebben best wat energie verspeeld en dan ga je het moeilijk krijgen. Mocht het een verlenging worden, was het een hele zware verlenging geweest.”

Het werd geen verlenging. In de vijfde minuut van de blessuretijd kreeg Schoten opeens een strafschop na een ongelukkige handsbal. Zo’n twintig minuten daarvoor werd de bezoekers nog een duidelijke penalty ontnomen. “Ik vond deze iets te makkelijk gegeven”, zei Veldhuizen. “Ja, de bal wordt tegen zijn hand geschoten, maar je kan zijn handen moeilijk vastbinden op zijn rug.” De gemoederen liepen zo hoog op dat aanvoerder Ahmed Ettajiri zich liet gaan en twee keer geel kreeg. Tom Jacob bleef vanaf elf meter uiterst koel en schoot Schoten naar de finaleronde van de nacompetitie.

Veldhuizen was tijdens de winterstop ingestapt, na de ziekenhuisopname van Danny van der Moot, om DCG voor de tweede klasse te behouden. Daar is hij niet in geslaagd, ondanks al het vertrouwen dat hij de afgelopen maanden had. Komende zomer draagt hij het stokje over aan Senel Cebar. “Eén punt meer en we hadden deze wedstrijd niet hoeven spelen. Ik ben verantwoordelijk voor de ploeg, dus het doet mij ook wat. Het is pijnlijk. Nu is het aan ons om het tij zo snel mogelijk te keren om terug naar de tweede klasse te gaan, want daar horen wij minimaal in thuis.”

Kijk hier voor alle uitslagen en het programma in de nacompetitie.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
DCG