Het rijke voetbalverleden: het verdwijnen van Türkiyemspor

Afgelopen week was het precies tien jaar geleden dat het roemruchte Türkiyemspor failliet werd verklaard. Op 24 februari 2009 ging de club ten onder nadat de belastingdienst het faillissement had aangevraagd. Een uitgebreide terugblik op de rijke, maar korte historie van de club.

De club die in 1987 in een moskee werd opgericht onder de naam ACS (Amsterdam Caglayon Spor) – in 1991 werd dit gewijzigd in Türkiyemspor – stroomde in sneltreinvaart op naar het hoogste amateurniveau. In de eerste drie jaar werd het onder leiding van Mickey Samardzic drie keer toe kampioen in de AVB (Amsterdamse Voetbalbond). Daarna had de club steeds even tijd nodig om te wennen aan een hoger niveau, maar langer dan twee seizoenen verbleef de club nooit in dezelfde afdeling.

Na titels in de vierde klasse (onder Edward Metgod), derde klasse (Lesley Hellings en Ruud Heus) en tweede klasse (John Kila) kreeg de club pas echt aanzien. Financieel was er onder leiding van voorzitter Nedim Imac steeds meer mogelijk en het zou ook niet lang meer duren voordat het hoogste amateurniveau werd bereikt. Nadat Cor ten Bosch, die er slechts één seizoen werkzaam was, de club kampioen maakte in de eerste klasse, keerde John Kila terug.

In zijn eerste seizoen (2002/2003) pakte de club uit West direct de titel in de Hoofdklasse en werd het tevens voor de eerste keer kampioen van de zondagamateurs. De finale om de landstitel ging verloren tegen Huizen. Na een tweede hoofdklassetitel (2004) en een tweede plek in 2005 was het tijd voor de volgende stap. Niemand minder dan Simon Kistemaker werd aangesteld als trainer van de ambitieuze club. Met spelers als Hursut Meric, Marcel Oerlemans, Yucel Gundogdu, Imdat Ilguy, Sander Oostrom en Regilio Simons leek de ploeg niet te verslaan. Het is dat de eeuwige rivaal Argon zo lang bleef aanhaken zodat de titel pas op de laatste speeldag (tegen Haaglandia) gevierd kon worden.

Het gevecht om de zondagtitel werd een sprookje. Samen met Achilles’29 en Schijndel werd in een volledig competitie bepaald wie zich de beste mocht noemen. Op Tweede Pinksterdag 2006 was er een wonder nodig: er moest met drie goals verschil in en van Schijndel gewonnen worden. Na een 2-0 achterstand maakte Oerlemans in blessuretijd de bevrijdende 3-6 en was de titel een feit.

Het zou het laatste wonder van Türkiyemspor zijn. De strijd om de algehele titel tegen IJsselmeervogels ging na een dubbele ontmoeting verloren. Dat leidde een neerwaartse spiraal in die niet meer te stoppen was. In het tweede, en laatste, seizoen van Kistemaker eindigde ploeg als zesde. Na de moord op voorzitter Imac (17 februari 2007) raakte het geld op, maar werd nog wel de districts- en landelijke beker (1-0 tegen FC Lisse) gewonnen.

De club raakte in verval en diverse personen probeerden de positie van Imac over te nemen. De club leek een stuurloos schip en zinkende. John de Wolf, die Kistemaker opvolgde, werd al in februari wegens tegenvallende resultaten ontslagen. Zijn assistent Imdat Ilguy had niet de benodigde papieren en mocht het seizoen niet afmaken. Ton Pattinama maakte het seizoen af en pas op de laatste dag werd een langer verblijf in de Hoofdklasse veiliggesteld. Het zou het laatste volledige seizoen zijn.

Een financiële achterstand bij de KNVB en een schuld bij de belastingdienst betekende het einde van Türkiyesmpor. Verder dan twaalf wedstrijden kwam het niet in het seizoen 2007/08. De club die begon met een wedstrijd tegen KMVZ (3-1 winst) in de tweede klasse van de AVB op zondag 8 september 1991 eindige haar bestaan met een 0-2 nederlaag tegen AFC, op 25 januari 2009.

Beelden: NH Media

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)