Het talent: Quint Piris (RODA’23)

Amsterdam zit vol met talent. Zelfs vanuit de amateurwereld wordt het profvoetbal gehaald: van Daryl van Mieghem tot Dennis Kaars en van Gyrano Kerk tot Leandro Resida. Elke week lichten wij een talent uit, eentje waarvan we in de komende jaren nog veel kunnen horen. In deel 2: RODA’23-spits Quint Piris (19).

Twee doelpunten in de beker en twee in de competitie. Je lijkt al vrij snel gewend aan het seniorenvoetbal. Heb je daar moeite mee gehad?
“Vorig jaar heb ik al speelminuten gekregen en op die manier kon ik er een beetje aan wennen. Het gaat er wat harder aan toe. Ik ben zelf niet meer de kleinste en in de A-junioren ging het mij makkelijk af. Als ik dan op zondag meedeed, merkte je echt dat het anders is. Een stuk mannelijker. Onder Cor ten Bosch heb ik al geregeld mee mogen trainen. Dan denk je tijdens trainingen: deze jongens kunnen mij helemaal opvreten. Maar zij hebben me ook geholpen om eraan te wennen.”

Merk je er iets van de erfenis van Tim Plemper, jouw voorganger in de spits?
“Natuurlijk heeft Tim een mooi seizoen gehad en er veel ingelegd, maar hij is een totaal ander soort spits dan hoe ik mijzelf zie. Ik vergelijk mij niet met hem, zie het ook niet als druk. Ik ben meer een spits die de ballen in de diepte wil hebben. Mijn teamgenoten weten gelukkig hoe ze mij het beste kunnen aanspelen.”

Je trainer (Bnar Toofeek, red.) liet weten meer van jou te verwachten, maar wat kan je meer brengen dan belangrijke doelpunten maken?
“De trainer blijft kritisch, want het doel is een betere voetballer te worden. Scoren is mooi, maar ik moet ook in het teambelang denken. Ook ik heb taken die ik voor het team kan invullen. Dat is een verbeterpunt. Ik heb Bnar twee seizoenen in de Onder-19 gehad, hij was voor mij de reden dat ik naar RODA’23 ben gekomen. In de B1 van AFC, waar ik vier jaar speelde, scheurde ik mijn kruisband af en speelde ik vervolgens erg weinig. Ik wilde minuten maken, daarvoor ben ik hierheen gekomen. In de A1 werden we kampioen en wonnen de beker.”

Waar ligt jouw lat?
“Het zou heel mooi zijn om het betaald voetbal of de topamateurs te halen. Ik ben zelf ook hard bezig om het beste uit mijzelf te halen. Eerst wil ik een goed seizoen draaien, met RODA’23 handhaven in de tweede klasse. Ik heb tegen mijn teamgenoten gezegd dat ik er vijftien voor ze zal maken. Alles wat daarbij komt, is mooi meegenomen.”

Foto’s Koos van der Leest

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)