Home / Algemeen / Hoe is het met… Jamal Dibi

Hoe is het met… Jamal Dibi

Uit het oog maar niet uit het hart. In de rubriek ‘Hoe is het met..’ gaan we op zoek naar bekenden uit de Amsterdamsche voetbalwereld die uit het gezichtsveld zijn verdwenen. In deel 4 Jamal Dibi, oud-speler van Chabab, in 2013 nog Speler van het Jaar en momenteel actief als zaakwaarnemer in Qatar.

Sommige voetballers houden van een avontuurtje. Dibi is daar één van. Na jaren in het profvoetbal, bij Telstar en AZ, onderbrak hij enkele keren zijn tijd in het amateurvoetbal met een tripje naar het buitenland. Moghreb Athletic Tétouan (Marokko), Al Ahli, Al-Mesaimeer Sports Club (allebei Qatar) en zelfs New Radiant FC (Malediven); het staat allemaal op zijn bomvolle cv. Inclusief drie jaar Chabab, waar hij tussen 2011 en 2014 speelde. “Ik had er veel meer uit kunnen halen, maar dat is altijd achteraf praten. Ik mag niet klagen.”

Een toptijd, noemt Dibi de drie jaar in Amsterdam-West. Met Chabab won hij de districtsbeker, promoveerde naar de Topklasse en handhaafde zich daarin. “We hadden geen groot complex met tribunes, maar het had wel zijn charmes. In de Topklasse kwam een club als Lienden met Hans Kraay jr. op bezoek. Zag ik ze filmpjes en foto’s maken, een beetje lacherig doen, en vervolgens droogden wij ze af. Dan kregen we na de wedstrijd wel respect. Of dat na een bekerwedstrijd tegen Spakenburg of GVVV iedereen naar ons toekwam om te vragen wie wij zijn. Dat wij zo’n leuk team hadden. Helaas is het nadat ik wegging een beetje ingestort. Jammer dat de club niet meer bestaat.”

In 2016 zou de aanvallende middenvelder, via de Malediven en EDO, bij Zeeburgia terugkeren in de regio. Juist op dat moment begonnen zijn werkzaamheden als zaakwaarnemer – Dibi probeert spelers naar het Midden-Oosten te brengen – meer tijd van hem te vragen, met al het reizen dat erbij hoort. Hij koos voor zijn werk. “In het begin miste ik het wel. Ik ben echt een voetbaldier, hing altijd rond de velden. Ik viel even in een zwart gat. Niet dat ik niet wist wat ik daarna moest doen, maar wel dat ik opeens abrupt gestopt was. Wanneer ik een wedstrijd ging bezoeken, dacht ik: daar had ik zelf ook nog kunnen staan.”

Omdat het begon te kriebelen, besloot Dibi zich voor dit seizoen in te schrijven bij VVA/Spartaan. Daar voetbalde hij in de jeugd. Totdat zijn schouder uit de kom ging. “Voor de zevende keer en deze was het pijnlijkst en vervelendst. Op advies van de dokter is het niet verstandig om de komende tijd te gaan voetballen. Waarschijnlijk word ik binnenkort geopereerd, daar gaan ook weer maanden overheen. Ik durf niet te zeggen wanneer, maar ik weet zeker dat ik de kicksen weer zal aantrekken. Het is straks alleen even fit worden, want het voetballen zelf verleer ik niet. De snelheid zit er iets minder in, we gaan toch al richting de veertig. Maar ik heb in mijn loopbaan genoeg in de voorhoede gespeeld. Dan ga ik lekker achterin een beetje strooien met passes.”

Foto’s John Beckman

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)